K L E U R R I J K


K L E U R R IJ K
Ik hou van K L E U R E N, van tekenen en schilderen, ik hou van fotograferen, van lezen, van wandelen en van nog zoveel meer.........

Je kunt schilderijen of kaarten kopen.
Of, met plezier maak ik iets voor je.

zaterdag 26 september 2009

Boeken van Spinoza

Nadat de filosoof Spinoza in 1677 overleden was, werd door een notaris een inventaris gemaakt van zijn nagelaten inboedel. Veel was het niet, maar van de ongeveer 160 boeken werd wel een redelijk goede beschrijving gemaakt. En daarmee weten we welke boeken Spinoza tegen het einde van zijn leven in huis had.
De boeken werden verkocht en zijn zo “verloren gegaan”. Maar rond 1900 werd door de Vereniging Het Spinozahuis begonnen met een reconstructie van deze collectie door identieke exemplaren aan te kopen.
Van deze gelegenheid is gebruik gemaakt om deze collectie te catalogiseren. De boeken van Spinoza, samengesteld door Tonnis Musschenga en Jacob van Sluis bevat deze lijst van nagelaten boeken.
Goed dat de makers hebben gekozen voor gekozen voor Open Access. Wel even geduld hebben met downloaden, want het is een heel groot (26Mb) bestand. Maar dan heb je ook wat: een prachtig overzicht van het boekenbezit van Spinoza, met een aantal foto's van boeken die de Vereniging Het Spinozahuis in haar bezit heeft. En een fraaie facsimile van de in 1677 door de notaris opgestelde inventarislijst. Waarna deze tekst van de notariële inventarisatie integraal is getranscribeerd en met een schrijfletter weergegeven.

http://philosophy.eldoc.ub.rug.nl/FILES/root/Sluis/boekenvanspinoza/Boeken_van_Spinoza.pdf

Geen opmerkingen:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Sta even stil
Draai je niet om
En kijk ook niet vooruit
Tel de seconden
Niet de uren
Adem in en uit


Liselore Gerritsen

Lente

Lente

Verjaardagskaart

Verjaardagskaart

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Gebakjes

Gebakjes

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015

SPRING/LENTE

SPRING/LENTE

Kindje

Kindje

.

.