K L E U R R I J K


K L E U R R IJ K
Ik hou van K L E U R E N, van tekenen en schilderen, ik hou van fotograferen, van lezen, van wandelen en van nog zoveel meer.........

Je kunt schilderijen of kaarten kopen.
Of, met plezier maak ik iets voor je.

maandag 24 mei 2010

Medeleven 2


Medeleven
uit mijn evenwicht zijn

Volgens onderstaand artikel schrijft Darwin niet alleen over ""survival of the fittest"", maar ook over de kracht van medeleven. Ik ga het uitzoeken.

Darwin was zijn tijd ver vooruit. Hij schreef over competitie tussen individuen, maar hij schreef ook over samenwerking tussen individuen. Hij begreep dat medeleven een van de meest diep gewortelde instincten is.

Het vermogen om medeleven te voelen, zit diep in onze genen en hersenen verankerd. Maar medeleven komt in gradaties. Medeleven voel je voor je naasten, voor de persoon in nood die je weg kruist, voor de slachtoffers van een natuurramp. In het ideale geval overstijgt medeleven sociale en culturele verschillen. Het is dat warme gevoel van herkenning dat aangeeft dat jullie diep vanbinnen dezelfde behoeften hebben om dit leven te leven. Dat jullie diep vanbinnen dezelfde pijnen kennen. Dat jullie diep vanbinnen elkaars gelijke zijn. Maar in een ultieme harmonieuze samenleving reikt medeleven verder dan dat. Medeleven overstijgt de eigen soort. En het vloeit voort uit respect en het vermogen om jezelf in eender welk ander levend wezen in te leven. Medeleven vormt zo een brug tussen ‘menselijke dieren’ en niet-menselijke dieren, tussen mensen en het milieu waar ze deel van uitmaken. Medeleven is universeel.

De mens is niet egoïstisch. De mens is diep vanbinnen begaan met zijn medemens, ja, zelfs met de dieren en de planeet. Milieubescherming, mensenrechten, dierenwelzijn; allen lijken ze de laatste jaren alleen maar vaker op de maatschappelijke agenda te staan. Medeleven neemt alleen maar toe, zeggen ook sociale onderzoekers. Medeleven is er altijd geweest, maar de maatschappij heeft het misschien te vaak onderdrukt. De populaire media willen ons met hun dagelijkse nieuwsberichtgeving nog steeds doen geloven dat wij mensen overwegend tot erge dingen in staat zijn. Maar laat je niet misleiden. Medeleven is de drijvende kracht van de huidige generatie die wordt gekenmerkt door bewustwording. Medeleven is de evolutionaire motor van de toekomst; voor mens, dier en planeet.

Uit:
http://www.heiligekoe.be/2010/medeleven/column-wij-zijn-zo-lief/#more-551


Geen opmerkingen:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Sta even stil
Draai je niet om
En kijk ook niet vooruit
Tel de seconden
Niet de uren
Adem in en uit


Liselore Gerritsen

Lente

Lente

Verjaardagskaart

Verjaardagskaart

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Gebakjes

Gebakjes

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015

SPRING/LENTE

SPRING/LENTE

Kindje

Kindje

.

.