K L E U R R I J K


K L E U R R IJ K
Ik hou van K L E U R E N, van tekenen en schilderen, ik hou van fotograferen, van lezen, van wandelen en van nog zoveel meer.........

Je kunt schilderijen of kaarten kopen.
Of, met plezier maak ik iets voor je.

vrijdag 23 mei 2014

Boekenprojekt: de Glazen Stolp van Sylvia Plath

 
Toen ik in de bibliotheek rondliep op zoek naar een nieuw boek voor mijn boekenproject pakte ik eerst "On the Road" van Jack Kerouac uit de kast. Ik wilde deze keer eens een boek lezen van een meer moderne datum. Ik ruilde het boek toen ik "de Glazen Stolp" van Sylvia Plath zag staan. Ik heb het boek lang geleden al eens geprobeerd te lezen, maar dat is toen niet gelukt. Ik vind het ook nu wel een beetje eng om te lezen. Ik ken de geschiedenis van Sylvia Plath, haar psychische problemen, haar zelfmoord en ik weet dat het boek hierover gaat. Zal ik er nu beter tegen kunnen dan vroeger?

In eerste instantie lees ik een leuke beschrijving van Esther Greenwood, een jong meisje in de jaren 50-60. De schrijfstijl is helder. Maar doorlezend wordt het moeilijk voor me. Een paar dagen lang kan ik alleen maar korte stukjes lezen omdat ik merk dat de beschreven gevoelens op mij overslaan. Het gevoel dat alles verstikt raakt, is knap en indringend beschreven. Ik begin de titel te begrijpen. Het eind van het boek maakt alles weer lichter. Esther Greenwood wordt opgenomen in een psychiatrische inrichting, krijgt elektroshocks en knapt weer op.

Dit in tegenstelling met wat ik over Sylvia weet. Zij knokte haar hele leven tegen psychische problemen. Ook zij werd opgenomen en kreeg elektroshocks. Zij  trouwde en kreeg kinderen. Toen haar echtgenoot Ted Hughes haar ontrouw was sloegen bij haar de stoppen door en zij pleegde zelfmoord.


Wuthering Heights Today. Sketch by Sylvia Plath,1956

Ik kom de naam van Sylvia Plath regelmatig tegen in verband met The Bronte Sisters. Dit omdat zij en haar echtgenoot Haworth, de woonplaats van the Brontes, bezochten en zij hierover geschreven heeft.  Lees o.a. sylviaplathinfo

2 opmerkingen:

sea4all zei

Je beschrijving nodigt uit het boek te lezen, Geri. Het lijkt me wel een indringend verhaal. Ben in afwachting hoe je deze levenservaring in beeld gaat weergeven.

sea4all zei

Ik bedoelde 'lees-ervaring' .

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Sta even stil
Draai je niet om
En kijk ook niet vooruit
Tel de seconden
Niet de uren
Adem in en uit


Liselore Gerritsen

Lente

Lente

Verjaardagskaart

Verjaardagskaart

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Gebakjes

Gebakjes

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015

SPRING/LENTE

SPRING/LENTE

Kindje

Kindje

.

.