vrijdag 23 mei 2014

Boekenprojekt: de Glazen Stolp van Sylvia Plath

 
Toen ik in de bibliotheek rondliep op zoek naar een nieuw boek voor mijn boekenproject pakte ik eerst "On the Road" van Jack Kerouac uit de kast. Ik wilde deze keer eens een boek lezen van een meer moderne datum. Ik ruilde het boek toen ik "de Glazen Stolp" van Sylvia Plath zag staan. Ik heb het boek lang geleden al eens geprobeerd te lezen, maar dat is toen niet gelukt. Ik vind het ook nu wel een beetje eng om te lezen. Ik ken de geschiedenis van Sylvia Plath, haar psychische problemen, haar zelfmoord en ik weet dat het boek hierover gaat. Zal ik er nu beter tegen kunnen dan vroeger?

In eerste instantie lees ik een leuke beschrijving van Esther Greenwood, een jong meisje in de jaren 50-60. De schrijfstijl is helder. Maar doorlezend wordt het moeilijk voor me. Een paar dagen lang kan ik alleen maar korte stukjes lezen omdat ik merk dat de beschreven gevoelens op mij overslaan. Het gevoel dat alles verstikt raakt, is knap en indringend beschreven. Ik begin de titel te begrijpen. Het eind van het boek maakt alles weer lichter. Esther Greenwood wordt opgenomen in een psychiatrische inrichting, krijgt elektroshocks en knapt weer op.

Dit in tegenstelling met wat ik over Sylvia weet. Zij knokte haar hele leven tegen psychische problemen. Ook zij werd opgenomen en kreeg elektroshocks. Zij  trouwde en kreeg kinderen. Toen haar echtgenoot Ted Hughes haar ontrouw was sloegen bij haar de stoppen door en zij pleegde zelfmoord.


Wuthering Heights Today. Sketch by Sylvia Plath,1956

Ik kom de naam van Sylvia Plath regelmatig tegen in verband met The Bronte Sisters. Dit omdat zij en haar echtgenoot Haworth, de woonplaats van the Brontes, bezochten en zij hierover geschreven heeft.  Lees o.a. sylviaplathinfo

2 opmerkingen:

  1. Je beschrijving nodigt uit het boek te lezen, Geri. Het lijkt me wel een indringend verhaal. Ben in afwachting hoe je deze levenservaring in beeld gaat weergeven.

    BeantwoordenVerwijderen

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015