K L E U R R I J K


K L E U R R IJ K
Ik hou van K L E U R E N, van tekenen en schilderen, ik hou van fotograferen, van lezen, van wandelen en van nog zoveel meer.........

Je kunt schilderijen of kaarten kopen.
Of, met plezier maak ik iets voor je.

donderdag 1 mei 2014

Misdaad en Straf

De afgelopen week heb ik Misdaad en Straf van Dostojewski gelezen. Vroeger werd de titel vertaald met Schuld en Boete en dat vind ik eigenlijk nog steeds het mooiste. Het boek leest heel gemakkelijk en lijkt op een psychologische thriller. De innerlijke dialoog van de hoofdpersoon is beklemmend,

Op internet las ik: Dostojewski-een-groot-schrijver
Dostojewski bezat niet het poëtische en het muzikale gevoel van zijn criticus Nabokov, hij had niet het tekentalent en het gevoel voor compositie van zijn rivaal Toergenjev, hij miste de nauwkeurigheid van observatie en de scherpte van formuleren van Tolstoj – en zijn warrige geest, of geldgebrek (waardoor hij altijd snel moest schrijven), maakte dat hij soms slordig was. Een andere mogelijkheid is dat hij geen kwaad zag in sentimentaliteit en kitsch. Dat kan – en bovendien, smaken verschillen. Maar het kan ook onnadenkendheid geweest zijn, slordigheid geboren uit tijdgebrek. Dostojevski werd geplaagd door een gokverslaving en zat voortdurend in geldnood. Om uit de schulden te komen moest hij razendsnel schrijven,De hoofdpersoon Raskolnikov pleegt een moord. Lang wordt hij geplaagd door zijn gedachten die hij niet stil kan zetten. Hij vraagt zich af.: Hoe kan het dat iemand als Napoleon zomaar honderd duizenden mensen de dood in kan jagen zonder dat hij hiervoor wordt veroordeeld. Bestaan er misschien 2 soorten mensen, de brave burgers, die hun kleine levens leiden en de groten onder de mensen, die ver boven de wet staan? In zijn hoofd zet het idee zich vast dat hij ook tot deze bijzondere mensen hoort. Hij staat onder intense spanning en vermoord een woekeraarster met een bijl. Wanneer haar zus onverwacht binnenkomt vermoord hij haar ook. Daarna komt alles in een stroomversnelling. er gebeuren allemaal vreemde dingen rond hem en alles lijkt erop te wijzen dat hij ontmaskerd wordt. Wanneer de spanning hem teveel wordt vertelt hij zijn verhaal aan Sonja, een Sophia- wijsheid figuur. Hij geeft zich aan en zit zijn straf uit.


Gisteren schilderde ik een Schuld en Boete kaart
 
Ik heb nu 8 kaarten geschilderd,  op basis van de boeken die ik las
Ik ben er echt trots op, vooral omdat ik nu onderwerpen heb geschilderd
waar ik anders niet aan zou denken 
Ook heb ik "mixed media" gebruikt, verschillende materialen, wat ik ook leuk vond
Aquarelverf, inkt, aquarelpotloden
 
 

4 opmerkingen:

Mapi zei

Hallo Geri
ik kijk naar en lees nog iedere dag je blogberichten ,
Ben even stilletjes op de achtergrond bezig, komt wel weer goed. Mooi weer hè .
Liefs en tot de volgende keer.
Mapi
Je kaarten zijn prachtig !

Kleurrijk zei

Ik vind het heel fijn dat je regelmatig op bezoek komt. ik buurt ook regelmatig bij jou. Leuk, he, we kennen elkaar verder niet en hebben zo toch contact.

Mapi zei

Ja erg leuk !

Fijn weekend, maak er iets moois van

Liefs
Mapi

sea4all zei

Met veel plezier gelezen over jouw project, over de inhoud van Schuld en Boete, de schrijver en over hoe jij e.e.a. hebt verwerkt en vormgegeven. De serie kaarten van het project vind ik ook bijzonder mooi Geri. Het gebruik van verschillende materialen is leuk!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Sta even stil
Draai je niet om
En kijk ook niet vooruit
Tel de seconden
Niet de uren
Adem in en uit


Liselore Gerritsen

Lente

Lente

Verjaardagskaart

Verjaardagskaart

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Gebakjes

Gebakjes

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015

SPRING/LENTE

SPRING/LENTE

Kindje

Kindje

.

.