dinsdag 5 augustus 2014

Orlando

 

Nadat ik een maand gedaan had over een boek van Proust heb ik nu in een paar dagen tijd ""Orlando"" van Virginia Woolf gelezen. Dit boek bezit ik zelf, ik kreeg het op mijn 31-ste verjaardag van vrienden. In die tijd haalde ik ook een boek over the Bloomsbury Circle uit de bibliotheek. Ik was direct weg van alle verhalen over mensen als Duncan Grant, Vita Sackville-West, Dora Carrington, Lytton Straccey. Maar het meest onder de indruk was ik van Virginia Woolf en Vanessa Bell. Twee zussen, Virginia, de schrijfster en Vanessa, de schilderes.

Via hun broer Toby kwamen zij in contact met schrijvers, schilders, wetenschappers die de Bloomsbury ( een wijk in Londen) groep vormden. Binnen deze groep werd druk geĆ«xperimenteerd, met kunst, wetenschap en menselijke relaties/ seksualiteit.

Virginia schreef haar boeken.
In haar werken experimenteerde ze met de stream of consciousness-techniek; de onderliggende psychologische en emotionele motieven van haar personages; en de diverse mogelijkheden van een verbrokkelde vertelstructuur en chronologie.

Orlando was daarbij een boek voor tussen door, een boek wat haar plezier gaf. Virginia was min of meer verliefd geworden op Vita Sackville-West. Vita woonde in Knole, een gigantisch huis. Vita was getrouwd maar had ook verhoudingen met vrouwen. Het  boek wat Vita schreef Knole_and_the_Sackvilles en alle verhalen rond Vita gaf Virginia Woolf de inspiratie voor het schrijven van Orlando.

Foto hierboven: Vita als jonge vrouw.

Orlando wordt als jongen geboren in de tijd van Koningin Elisabeth I. Met een enorme vaart worden gebeurtenissen uit het leven van Orlando beschreven. Hij wordt verliefd op een Russische prinses, ontmoet beroemde dichters, begint met het schrijven van een boek, geeft grote feesten, wordt diplomaat in Turkije en daar, terwijl er een grote opstand woedt raakt Orlando in een diepe slaap en verandert op  miraculeuze wijze in een vrouw. Zij leeft te midden van zigeuners. ( Die medelijden met haar hebben wanneer zij over haar huis met 365 kamers vertelt. Want ben je niet heel sneu wanner je alleen maar 365 kamers hebt, terwijl zij de hele aarde en hemel kan bezitten, zoals zigeuners doen)  Zij gaat terug naar Engeland en trekt daar voor het eerst een crinoline aan. Geen grote stappen meer voor Orlando, met kleine dribbelstapjes stapt zij het Victoriaanse tijdperk in. Haar boek wordt gepubliceerd, zij rijdt voor het eerst in een trein, zij wordt verliefd en krijgt een zoon en dan met een klap belandt ze in 1928.

Ik heb ik het boek met veel plezier nogmaals gelezen. Proust vertelde over zichzelf dat hij geen fantasie bezat, nu, Virginia heeft een overvloed aan fantasie. Hoewel, in het boek zit  ook een nabeschouwing waarin uitgelegd wordt dat veel van wat zij beschrijft in het boek Knole_and_the_Sackvilles  voorkomt.

 


 

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015