K L E U R R I J K

GERI MEFTAH ART
Op dit blog vertel ik over de dingen die mij bezig houden. Schilderen, tekenen, lezen, fotograferen.

dinsdag 16 juni 2015

Biografie project 2015: Memoires van een revolutionair over het leven van Peter Kropotkin.Voor mijn biografieën boeken project las ik ""Memoires van een Revolutionair"" over het leven van Peter Kropotkin. Kropotkin leefde van 1842- 1921. Hij werd geboren uit een oude adellijke  Russische familie. Hij moest een militaire opleiding volgen, maar kreeg grote liefde voor de geologie, op welk gebied hij een aantal toonaangevende boeken publiceerde. Na een vrijwillig verblijf als officier bij de Kozakken in Siberië (1862-1867) met als oogmerk het gebied van de rivier de Amoer wetenschappelijk te exploreren keert hij begin 1867 terug in St. Petersburg. Het is zo interessant om over zijn periode in Siberië te lezen.

In 1872 keerde hij vanuit Europa terug in St. Petersburg waar hij lid werd van een anarchistische cel, de zogenaamde ‘Tsjaikovsky-groep’, en onder de naam Borodin propaganda maakte voor de socialistische zaak. Eind maart 1874 werd hij opgepakt en opgesloten in de beruchte Petrus- en Paulusvesting. Zijn spectaculaire ontsnapping in augustus 1876 uit deze gevangenis draagt onmiskenbaar bij aan de mythevorming rond Kropotkin. Hij weet via Finland te ontkomen naar Engeland en zal pas tijdens de revolutie van 1917 terugkeren naar Rusland.

Een heel mooi en interessant stuk in het boek is wanneer Kropotkin vertelt over de Russische vrouwen die geen onderwijs aan een universiteit mochten volgen. De jonge vrouw van zijn broer hield Kropotkin op de hoogte van activiteiten die de vrouwen toch uitvoerden. Vrouwen begonnen bureaus voor vertalers, uitgevers, drukkers en boekbinderijen. Met het geld dat zij verdienden hielpen zij arme vrouwen aan banen.  De overheid stelde dat de gymnasia voor vrouwen niet geschikt waren om voor vervolgonderwijs aan de universiteiten in aanmerking te komen. Daarop vroegen vrouwen toestemming om cursussen te volgen die hen klaar zouden stomen. Ze zouden zelf het geld bij elkaar sprokkelen om dit te betalen. Zij kregen geen toestemming. Zij starten toch met privé cursussen. Professoren sympathiseerden met hen en wilden hen les geven. Vrouwen breidden stap voor stap hun rechten uit. Zodra ze hoorden dat in Duitsland vrouwen wel werden toegelaten aan de universiteit gingen ze daarheen. In een biografie van Nietzsche die ik gelezen heb komen veel Russische studentes voor, zoals  Lou_Andreas-Salome  Nu begrijp ik pas hoe het komt dat er zoveel Russische studentes in Duitsland waren.

Anarchist, ik had er altijd een beeld bij van vrijgevochten mensen dei zich niet aan wetten houden. Maar wat ik hier lees geeft een ander beeld. Tijdens zijn eerste Europese reis naar Europa en zijn verblijf Kropotkin bij de horlogemakers van de Jurafederatie in Zwitserland, schrijft hij:

‘…de afwezigheid van een kloof tussen de leiders en het volk in de Jurafederatie was ook de reden dat elk lid van de federatie ernaar streefde tot een onafhankelijke mening te komen. Hier zag ik dat de arbeiders geen grote massa waren die geleid werd en ondergeschikt gemaakt aan politieke doeleinden van een enkeling; hun leiders waren eenvoudigweg hun metgezellen die wat meer actief waren – eerder initiatiefnemers dan leiders.’ 

Een prachtig boek over een begaafde, vriendelijke man met het hart op de juiste plaats. Ik zou het boek graag zelf hebben en wie weet koop ik het ooit.
                                     
    Leuk filmpje met uitleg ""wat is anarchisme""

 
Heel kort filmpje met beelden van Kropotkin
 
 
Bijzondere film over de begrafenis van Kropotkin
De laatste grote anarchistische demonstratie
Wat een beelden!!!!!!!!!!!!!!
Prachtige zang.
 
 
 
 

1 opmerking:

Happy Earl Grey zei

Wat een mooi portret en je hebt je blog met de filmpjes zo compleet gemaakt. Ik heb ervan genoten. Groetjes El

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Sta even stil
Draai je niet om
En kijk ook niet vooruit
Tel de seconden
Niet de uren
Adem in en uit


Liselore Gerritsen

Lente

Lente

Verjaardagskaart

Verjaardagskaart

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Gebakjes

Gebakjes

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015

SPRING/LENTE

SPRING/LENTE

Kindje

Kindje

.

.

Populaire berichten