K L E U R R I J K


K L E U R R IJ K
Ik hou van K L E U R E N, van tekenen en schilderen, ik hou van fotograferen, van lezen, van wandelen en van nog zoveel meer.........

Je kunt schilderijen of kaarten kopen.
Of, met plezier maak ik iets voor je.

woensdag 19 oktober 2016

Mijn boekenproject 2016. Herman Hesse, Reis naar het Morgenland.


Voor mijn boekenproject 2016 las ik Herman Hesse's "Reis naar het Morgenland". In mijn tiener en twintiger jaren was Herman Hesse een zeer geliefde en bewonderde auteur. Ik herinner me Steppenwolf te hebben gelezen. We waren weg van zijn boeken.


Reis naar het Morgenland heb ik nooit eerder gelezen. Het is een dun boekje en ik kan niet zeggen dat ik alles goed begrepen heb. Er komen veel begrippen in voor die ik vroeger misschien wel begrepen had, maar nu niet meer.

H. kijkt met weemoed terug naar zijn lidmaatschap van "het verbond". Een gezelschap dat op reis gaat naar het Morgenland. Iedere deelnemer heeft een eigen reden om deze reis te ondernemen. Het gezelschap valt uit elkaar (de reis wordt aburpt beeindigd) en H. analyseert waarom dit zo heeft kunnen gebeuren. Volgens H. is Leo daarvan de oorzaak. Leo functioneerde als een soort bediende. Hij was overal waar hij kon helpen. Maar  plotseling verliet hij het gezelschap. Waarom was voor iedereen onduidelijk. Het reisgezelschap valt hierdoor uit elkaar. Men kan niet zonder de hulp van Leo. Volgens H. nam Leo ook een aantal bijzondere eigendommen van de andere leden van het gezelschap mee,  incl. de verbondsakte.

Jaren later komt H. Leo toevallig tegen en blijkt Leo niet te zijn wat H. dacht. Bekend wordt dat hij één van de hoogste oversten van het verbond van de morgenreizigers is. Al snel volgt de ontknoping en blijkt dat het verbond nog bestaat en dat H.'s zienswijze zo ingewisseld kan worden voor 10 andere versies. H. blijkt de uiteindelijk deserteur te zijn en niet Leo.

De reis naar het Morgenland is de reis naar jezelf.
Je begint vol goede moed aan de tocht maar raakt onderweg jezelf kwijt.

De songs van Cat Stevens en Donovan stonden hoog op onze hitlijst, maar veruit favoriet was Bob Dylans ‘The Times They Are a-Changin’, want dat de tijden aan het veranderen waren, dat wisten we wel zeker. The Age of Aquarius was immers aangebroken, we hadden Reis naar het Morgenland van Hermann Hesse gelezen, en de vraag was niet óf we zelf ook op weg zouden gaan naar een andere, betere wereld, maar het wachten was alleen op wanneer dat ging gebeuren. Waar dat Morgenland te vinden was wisten we niet, maar wel dat we ernaar op zoek moesten, weg van de benauwde, materialistische en kleinburgerlijke wereld met zijn hete en koude oorlogen en zijn schrijnende armoede tegenover zo veel overvloedige rijkdom. En had de in oosterse wijsheid geïnteresseerde Hesse niet zelf geschreven dat het niet ging om het doel, maar om de reis ernaartoe, de weg, tao?athenaeum./de-trip-naar-het-Morgenland

Zie ook: nrc/huilen-helpt-niet-meer


Deze boeken las ik in 2016

De kozakkentuin- Jan Brokken
Reis naar het Morgenland- Hermann Hesse
East of Eden- John Steinbeck
Fortuna's dochter- Isabel Allende
Het Proces - Kafka
Portret in Sepia _ Isabel Allende
De Japanse minnaar - Isabel Allende
To a God unknown - John Steinbeck
de Wilden - Marion Pauw
Cannary Row - John Steinbeck
Huckleberry Finn - Mark Twain
 Ivan Toergenjev - Vaders en Zonen
John Steinbeck- Reizen met Charley
Geert Mak - Reizen zonder John
Maya Angelou -  Ik weet waarom gekooide vogels zingen
 Emile Zola -Thérèse Raquin
Remco Campert - Een liefde in Parijs
Leo Tolstoi- Oorlog en Vrede


1 opmerking:

Mapi zei

Toevallig ben ik nu sprookjes van hem aan het lezen .....
en vanmiddag heb ik een boek van Simone de Beauvoir uit de boekenruilkast meegenomen om te lezen .....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Sta even stil
Draai je niet om
En kijk ook niet vooruit
Tel de seconden
Niet de uren
Adem in en uit


Liselore Gerritsen

Lente

Lente

Verjaardagskaart

Verjaardagskaart

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Gebakjes

Gebakjes

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015

SPRING/LENTE

SPRING/LENTE

Kindje

Kindje

.

.