K L E U R R I J K

GERI MEFTAH ART
Op dit blog vertel ik over de dingen die mij bezig houden. Schilderen, tekenen, lezen, fotograferen.

donderdag 22 december 2016

Mijn boekenproject 2016. De Dame met de Camelia's van Alexandre Dumas fils.


Voor mijn boekenproject 2016 las ik het boek "De dame met de Camelias" van Alexandre Dumas fils/zoon. Het boek is van mijzelf. Ik kocht het in de tijd dat ik nog bij mijn ouders in Den Haag woonde. We waren toen lid van een boekenclub en dit was een uitgave uit de Wereldbibliotheek. Ik heb er meerdere boeken van. Allemaal met dezelfde mooie aubergine rode kaft.

Ik vond het boek in die tijd prachtig en ik ben benieuwd of ik het nu nog zo mooi vind. Het taalgebruik in het boek zoals ik het lees is gedateerd. Wie spreekt er  tegenwoordig nog over een maintenee? Ik ben benieuwd of er moderne vertalingen zijn en hoe Marguerite Gautier, de Dame met de Camelia's daarin genoemd word. Ik vind het woord maintenee echter een mooi woord en ik hou ook deze keer weer van Marguerite net zoals tientallen jaren geleden.

Marguerite Gautier en Armand Duval ontmoeten elkaar en worden op slag verliefd. Hij is echter een arme jongeman en zij een maintenee die onderhouden wordt door een rijke man. Alexandre Dumas fils baseerde zijn verhaal op het leven van Marie Duplessis.

Marie Duplessis

Ze was pas 23 jaar toen ze in 1847 (een jaar voordat de roman van Alexander Dumas verscheen, waarin ze Marguérite Gautier heet) aan een longziekte overleed. Marie groeide op in de provincie. Op 15-jarige leeftijd vertrok ze naar de Parijs, waar ze ging werken als modeverkoopster. Haar intrigerende schoonheid en avontuurlijke geest brachten haar echter al gauw op een ander spoor. Marie werd courtisane en leidde in Parijs een uiterst luxueus bestaan; ze werd onderhouden door rijke aristocraten en goede vrienden. Marie was van dezelfde leeftijd als de jonge Dumas, zoon van de beroemde rornanschrijver. Ten tijde van hun liaison waren beiden vroeg in de twintig, maar Marie en Dumas bleven nauwelijks een jaar bij elkaar, van 1844 tot 1845.  digischool/literatuur/verdi

Marguerite en Armand bekennen elkaar hun liefde en besluiten dat Marguerite haar bestaan als maintenee zal opgeven. Ze zal al haar bezittingen verkopen om haar schulden te betalen. Ze zullen dan in een klein huisje gaan wonen met een tuintje en ze zullen blij zijn dat ze elkaar hebben. Echter, Armand wordt met een list van zijn vader naar Parijs gelokt en de vader bezoekt ondertussen Marguerite. Zij vertelt hem hun plannen. Hij is eerst vertoornd en zegt dat zijn zoon onmogelijk met haar kan samenwonen, maar na het aanhoren van haar verhaal wordt hij milder. Hij brengt haar echter in gewetensnood wanneer hij haar vertelt dat hij ook een dochter heeft die op het punt staat om te trouwen met een goede partij. Dat beide families instemmen met het huwelijk. Maar dat wanneer de familie van de verloofde van zijn dochter zal ontdekken dat haar broer samenwoont met een maintenee, dat ze dan zeker de verloving zullen verbreken en het hart van het meisje breken en de naam van de familie door het slijk halen.

Wanneer Armand weer thuis komt vindt hij Marguerite in tranen, helemaal overstuur. Ze wil niet vertellen waarom. De volgende dag wordt Armand alleen wakker. Marguerite is weg. Hij vindt een briefje waarin ze aangeeft dat ze er een punt achter zet. Ze keert weer terug naar haar oude leven.
Armand gaat naar Parijs. Inderdaad Marguerite heeft weer haar oude connecties opgehaald. Armand is er kapot van. Uit wraak begint hij een verhouding met een rivale van Marguerite en hij pest haar op alle mogelijke manieren.

Uiteindelijk doet hem dit ook teveel zeer en hij gaat op reis. Wanneer hij terugkomt is Marguerite overleden en vindt hij een brief van haar waarin zij een dagboek van haar laatste dagen heeft bijgehouden. Zij vertelt van het bezoek van zijn vader en haar besluit. Zij wilde voorkomen dat zij de oorzaak zou worden van het ongeluk van Armand en van zijn zus. Armand begrijpt dan pas wat er werkelijk aan de hand is en stort zijn hart uit bij een vriend.


La Traviata

Verdi zag het theaterstuk wat er van De dame met de Camelia's is gemaakt en dit inspireerde hem tot het schrijven van de opera la Traviata.

La traviata ('De verdoolde' of 'De dolende') is een opera in drie bedrijven van Giuseppe Verdi, die zijn première beleefde op 6 maart 1853 in het Teatro La Fenice in Venetië. Het libretto van Francesco Maria Piave is gebaseerd op de roman La dame aux camélias uit 1848 van Alexandre Dumas (zoon). wiki/La_traviata

La dame aux Camelias en het ballet

 • Lady of the Camellias is a ballet by John Neumeier with music by Frédéric Chopin, created for Marcia Haydée, then prima ballerina of the Stuttgart Ballet. It premiered at the Staatstheater Stuttgart in 1978.[
 • Lady of the Camellias is a ballet by Val Caniparoli with music by Frédéric Chopin. It premiered with Ballet Florida at the Raymond Kravis Center in 1994.
 • Marguerite and Armand is an adaptation created in 1963 by renowned choreographer Sir Frederick A
 • shton specifically for Rudolf Nureyev and prima ballerina assoluta Dame Margot Fonteyn.Veronica Paeper created a ballet Camille based on The Lady of the Camellias which has been staged several times since 1990
 • Hoe ziet een camelia eruit?


  Geen opmerkingen:

  LinkWithin

  Related Posts with Thumbnails
  Sta even stil
  Draai je niet om
  En kijk ook niet vooruit
  Tel de seconden
  Niet de uren
  Adem in en uit


  Liselore Gerritsen

  Lente

  Lente

  Verjaardagskaart

  Verjaardagskaart

  Boekenproject 2014

  Boekenproject 2014

  Gebakjes

  Gebakjes

  Boekenproject 2015

  Boekenproject 2015

  SPRING/LENTE

  SPRING/LENTE

  Kindje

  Kindje

  .

  .

  Populaire berichten