zondag 17 juli 2016

Week 2 Bloggers Boot Camp. Als jij drie boeken zou moeten doorgeven aan anderen, welke drie boeken van waarde zouden dit zijn en waarom?


Als jij drie boeken zou moeten doorgeven aan anderen, 
welke drie boeken van waarde zouden dit zijn en waarom?

Dat is de vraag die Karin Ramakers van het blog met-k.com me voorlegt. 
Ik doe mee aan haar

Week II Bloggers Boot Camp

Dit vind ik een heel leuke opdracht
Vanaf mijn kinderjaren hou ik van lezen
Over het eerste boek hoef ik niet lang na te denken

1) JANE EYRE van CHARLOTTE BRONTE

Ik las het voor de eerste keer toen ik een jaar of 14 was. Ik had het uit de bibliotheek gehaald. Ik las  het in een ruk uit. Ik was verkocht. Een levenslange liefde ontstond tussen mij en Charlotte Bronte en haar zussen, haar familie, haar vrienden, het huis waarin ze woonden, de stad Haworth,Yorkshire, de culturele-, politieke- en sociale geschiedenis van hun tijd. Het is me allemaal gaan interesseren.  Behalve dat ik boeken verzamel houd ik ook een weblog over hen  bij, kleurrijkbrontesisters. Dit weblog brengt me weer in contact met andere Bronte lovers. Mensen van over de hele wereld, Zo leuk.

JANE EYRE

Natuurlijk vind ik de liefdesgeschiedens tussen Jane en Mr. Rochester mooi en het verhaal van Bertha op zolder spannend. Maar wat mij vooral aansprak in dit boek was de autonomie van Jane Eyre en haar lef.

Charlotte Bronte die in het Engeland van haar tijd, het Victoriaanse Engeland, woorden schreef zoals je hiernaast kunt lezen. Dat sloeg in als een bom.

Ik vroeg me altijd af: "Zou ik kunnen wat Jane Eyre kan? Weglopen en door een diligence gedropt worden op de hei met nergens een menselijk wezen. Een pad inslaan, neervallen bij de deur van vreemde mensen. Daar opgekalefaterd worden. Hun vertrouwen winnen en een heel nieuw leven opbouwen als lerares?""

Mijn antwoord "Vast niet", maar ik kan het wel proberen. 
Het streven naar autonomie is altijd een leidraad voor mij geweest en Jane Eyre een rolmodel.  


2) GEERT MAK

Ik ben dol op de boeken van Geert Mak. Ik hou veel van geschiedenis en Geert is een goed historicus. Hij onderzoekt bronnen en vertelt erover op een heel toegankelijke wijze.

Dit boek "Reizen zonder John" was voor mij de toegang tot de USA en tot John Steinbeck. Ik had al eerder John Steinbecks "Druiven der Gramschap" gelezen maar wist niets van Steinbeck af. 

Behalve dat je veel over Steinbeck te weten komt wanneer je dit boek leest leer je ook veel over de USA. Je kunt het zien als een inleiding op de USA. De politiek, de sociale opbouw, de stadsplanning, de strijd tegen de slavernij, de behandeling van de indianen, de quakers, de natuurlijke schatten, de topografie en nog veel meer.

Ik ben daarna meer gaan lezen over en van John Steinbeck. O.a raadde Geert Mak de biografie John-Steinbeck-WriterBenson aan. Ik moest het uit het magazijn van de bibliotheek laten halen en ik schrok van de dikte van het boek. Maar, wat een boek! Echt een voorbeeld van een goede biografie. 

De boeken van Geert Mak en van
John Steinbeck raad ik iedereen aan. 

    3)KINDERBOEKENILLUSTRATOREN GEPORTRETTEERD



Dit is echt een heel ander boek
Voor een deel een kijkboek
Ik geniet van de prachtige illustraties
 Wat ik zo leuk vind is dat er
 zoveel verschillende stijlen van tekenen zijn


 

De levensbeschrijvingen
en de beschrijving hoe de illustratoren werken
is interessant


Echt een feel good boek

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015