zondag 24 november 2019

Podcasts, wat zijn die interessant en leuk. Zoek er eens naar.


Ik luister graag naar de radio. Ik word er minder moe van dan naar de tv kijken. Bovendien kan ik dan tegelijkertijd iets anders doen, bijvoorbeeld koken. Ik luister graag naar NPO I, maar tegen 18.00 uur wanneer ik met het avondeten bezig ben, vind ik wat ik hoor vaak zo erg dat ik de radio uitdoe. Rechtseballenradio noem ik het.

Ik luister dan regelmatig via mijn telefoon naar programma´s die ik leuk vind. Heerlijk, ik kan zelf uitzoeken wat ik wil horen, ik kan er mee stoppen en dan later weer verder gaan. Ik begon met NPO I programma´s. Waar ik vaak naar luister is nporadio1/mangiare. Het is een kookprogramma. Kun je je dit voorstellen een kookprogramma op de radio?
Nu ik kan je zeggen, het is genieten. Petra Possel presenteert het en doet dit zo leuk, een beetje tongue-in-cheek. Zij ontvangt koks, restaurant bezitters, boeren, kookboekenschrijver etc. "Jongste bediende", een leuk onderwerp tijdens dit programma, heeft iets gekookt en men proeft en becommentarieert het. Het is absoluut een feel good programma.

Een ander programma waar ik ook graag naar luister is Kunststof. Hier wordt een uur lang een kunstenaar geïnterviewd. Een schrijver, danser, dirigent, grafisch vormgevers, acteurs, regisseurs etc.

Door een medelezeres die op Facebook enthousiast vertelt over de boeken die zij leest werd ik attent gemaakt op een Belgische podcast: klara.be

NB. heel irritant. Ik wil de URL's een kleurtje geven om ze uit te lichten. Bij de volgende blogs lukt dit niet. Die zijn dus donkergrijs. 

Ik luister 's nachts wanneer ik niet kan slapen vaak naar
Nooit-Meer-Slapen Pieter van der Wielen ontvangt een gast uit de cultuur of de actualiteit. 
Zondagmorgen van 00.00- 1.30 uur heeft Ozcan Akyol een programma Onze-man-in-Deventer. Hij ontvangt allerlei bekende Nederlanders bij hem thuis in zijn huis in Deventer. Maar het leuke is dus dat je het nu dus kunt beluisteren welk tijdstip je maar wilt. 

Wat is eigenlijk een podcast?
Een vriendin vroeg me onlangs: " Weet jij wat een podcast is"? Ik antwoordde, radio via internet. Thuis dacht ik toch eens uitzoeken.

"In Nederland staat het medium podcast vooral bekend als middel om een uitgezonden radio-uitzending terug te luisteren. In de Verenigde Staten brengen veel stations (Serial, Radiolab, This American Life, The Moth) verhalende podcasts uit met spanningsboog en plot. In Nederland staat de verhalende podcast wat dat betreft nog in de kinderschoenen". wiki/Podcast

Toen ik er op ging letten hoorde ik op allerlei manieren podcasts aanbevolen worden. O.a.
30-minuten-rauw met Ruud de Wildt. Hij interviewt bekende mensen.

Ik ontdek dat podcasts meer zijn dan radioprogramma's via internet

Ik ging eens op zoek op internet. Toetste podcasts in met tegelijkertijd een ander woord, zoals bijv. podcast geschiedenis, podcasts history. Zo kwam ik bij bbc/programmes.
      

wnycstudios/dolly-partons-america. Deze podcast hoorde ik al meerdere malen aanbevolen worden. Het gaat bij deze podcast niet alleen om Dolly Parton maar vertelt van alles over de Amerikaanse geschiedenis.

Op deze manier ben ik er achter gekomen dat er over elk onderwerp wel een podcast is
 Ook particulieren, wetenschapsmensen, kunstenaars, sporters etc. maken podcast 
Dus zoek naar wat je interesseert en de informatie komt bij je thuis

Voordelen van podcasts
  • Je kunt zelf kiezen wat je wilt horen
  • Op het tijdstip dat jou uitkomt
  • Je kunt het meerdere keren beluisteren
  • Je kunt ermee stoppen en een andere keer verder gaan
  • Er wordt tijd uitgetrokken voor de onderwerpen die besproken worden

3 opmerkingen:

  1. Ik ga me er ook eens in verdiepen. Er is heel veel keus, lees ik.

    De kleuren van je links kun je instellen bij Thema - Aanpassen = Geavanceerd - Links. En dan niet vergeten het op te slaan rechtsboven.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Judy: De links die ik, via het systeem wat jij aangeeft, van kleur kan doen veranderen zitten vast als labels. (Aan de rechterkant).

    Wanneer ik een link maak op mijn blog dan moet ik het handmatig doen. Soms gaat het goed. Ook regelmatig niet. Dan doet de helft het wel en de andere helft niet, echt vervelend.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik snap niet wat je bedoelt met labels, Geri.
    Ik bedoelde dat je de kleuren van je blog kunt veranderen, als je vanuit je Blogger dashboard Thema.... enz kiest. Zo kun je dus ook je links je eigen kleur geven.
    Maar als je in je blogbericht een link plaatst moet je dat inderdaad handmatig doen. Je krijgt dan de kleuren die je ingesteld hebt, zoals ik hierboven heb beschreven.
    Snap je? Heb ik het duidelijk uitgelegd? Het is soms zo ingewikkeld om uit te leggen.

    BeantwoordenVerwijderen

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015