vrijdag 9 augustus 2019

Een etentje met vriendinnen en wat dit teweeg kan brengen.


Wij, 4 vriendinnen, kwamen bij elkaar
We kennen elkaar al meer dan 40 jaar

1 van hen vertelde over een boekje dat ze had gekregen


Vandaag ben ik enthousiast info gaan zoeken
Want dat lijkt me wel wat
Niet te ver van huis
Reizen is vermoeiend geworden
Heel vervelend, maar waar...….

Al zoekend word ik nog enthousiaster

Maria Vos


Kijk toch eens wat een leuke tekening
Maria Vos, nooit eerder van gehoord, maakte het en ze woonde in Oosterbeek

  • Villa ‘Grada’ waar Maria Vos (1824-1906), samen met de bloemenschilderes Adriana Haanen (1914-1895), tot haar dood woonde. 



  • Bij voorkeur schilderde Adriana Haanen rozen of fruitstillevens met druiven, abrikozen en aardbeien. Samen met vrouwelijke kunstenaars als Gerardine van de Sande Bakhuyzen en Margaretha Roosenboom behoorde Adriana Haanen tot de nieuwe generatie stilleven schilders. (Leer ik toch ineens allerlei kunstenaressen kennen)


De gevelsteen in de zuidgevel van Villa Grada. (foto Jan Tuinman)

Hollandse Barbizon


Oosterbeek was gedurende de 19e eeuw geliefd bij kunstschilders en ontwikkelde zich tot een schildersdorp. Willem Maris ontwikkelde hier zijn landschapschilderen, en maakte er in 1855 kennis met Anton Mauve. De kunstschilder Hendrik Willem Mesdag bracht hier de zomer van 1866 door, en werkte er samen met Johannes Warnardus Bilders. Tussen 1860 en 1870 werd Oosterbeek wel het Hollandse Barbizon genoemd; de groep schilders die er werkten worden wel aangeduid als de 'Oosterbeekse school'. Ook Jan Toorop heeft hier geschilderd. Toorop vervaardigde de kruiswegstaties in de kerk van St. Bernulphus aan de Utrechtseweg. Verder werkten er Jacob Maris, Matthijs Maris, Paul Joseph Constantin Gabriël en Hendrik Dirk Kruseman van Elten. Later werkte er ook Antoon Markus (1870-1955). wiki/Oosterbeek
De Zomp
Mijn vriendin vertelde ook over een mooie heemtuin

De ingang van De Zomp bevindt zich op de hoek van de Fangmanweg en De Dam (postcode 6862 EH) in Oosterbeek. Openbaar vervoer: NS-station Oosterbeek, ca. 15 min. lopen; of vanuit Arnhem Centraal Station, buslijn 1 (halte Weverstraat) of 51 (halte Oude kerk) dan ca. 10 min. lopen.

Zelf was ik onlangs al eens aan het zoeken naar tuinen in Gelderland en kwam op het volgende:

Tuin de Lage Oorsprong
Van Borsselenweg 36
6862 BJ Oosterbeek 

Over niet al te lange tijd gaan we op pad!
Ik ga nog veel meer uitzoeken

  • Benedendorpsweg, op nummer 76 woonde de kunstschilder J. Rink (1860-1937)
  • benedendorpsewg, vanaf villa “Bella Vista”, links, zicht op de herberg “De Ploeg”., met daarnaast “De Parre”, later “Betuwezicht”, enige jaren het woonhuis van de schilder J.W. Bilders. benedendorpsweg

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015