zondag 8 maart 2020

Foon, Trots en Vooroordeel en De Rode Schoenen. Boekenproject 2020.



Omdat ik dit jaar zulke zware kost lees, boeken over economie, financiering etc. heb ik daarnaast behoefte aan boeken die ik voor mijn plezier lees. 

Ik las Pride and Prejudice van Jane Austen, Trots en Vooroordeel. Ik bezit het boek zelf, ik hou van Jane Austen en haar tijdperk. Ik heb heel veel films en series bekeken die gemaakt zijn over haar leven en boeken. Mijn favoriete serie over Pride and Prejudice is wat mij betreft de BBC serie uit 1995.

Ik pakte het boek en al lezend besefte ik dat ik het boek nog nooit gelezen heb. Wat is dit nu? Ik las Emma, Mansfield Park, Sence and Sensitivity, maar het boek met mijn lievelingsverhaal van Jane Austen heb ik nog nooit gelezen? 


Wat is het toch een prachtig verhaal. Wat zijn de hoofdpersonen, Elisabeth en Darcy, toch leuk. Hij overwint zijn trots en zij ontdekt dat ze vol vooroordelen zit. De schrijfster leefde in de tijd van Napoleon. Maar het verhaal kan heel goed ook nu spelen. Vervang de koetsjes door auto's en het is modern. En...…. er worden ook steeds meer sequels gemaakt nav dit verhaal.

Ik heb ervan genoten en vind het jammer dat ik het boek uit heb. Soms doet het een beetje pijn wanneer een boek uit is. Maar wat een geluk, ik kan het altijd weer lezen. Ik ben ook direct weer de serie uit 1995 weer gaan bekijken.

Foon van Marenta de Moor
Ik hoorde over dit boek in het radioprogramma Vroege Vogels. Marenta de Moor won met dit boek de Jan Wolkers Prijs 2019. Ik hoorde dat het boek boordevol schitterende natuurbeschrijvingen staat. Inderdaad, de beschrijvingen van de natuur zijn prachtig. Toch had ik moeite met het boek. Waarom? Dat begreep ik in eerste instantie niet. Ik dacht regelmatig wat een raar boek, wat een rare manier van schrijven. Haar schrijfstijl is impressionistisch, raadselachtig. Maar met doorzetten begon ik het te waarderen en vond het ook jammer dat ik dit boek uit had. Want het verhaal maakt nieuwsgierig, roept spanning op, geeft een heel goed beeld van het Rusland, periode Gorbatsjov. 

De hoofdpersoon Nadja is ouder geworden en wordt achtervolgd door herinneringen. Samen met haar man, waarvan ze bang is dat hij dementerend is, woont zij ergens in Rusland, in een verlaten bos. Hij was haar leraar, beide geïnteresseerd in de natuur, biologie etc. Zij begonnen vroeger in het bos een opvang voor beertjes, waarvan de ouders dood waren. Het werd een leercentrum. Er kwamen leerlingen en toeristen. Maar er gebeurde iets, iets ergs. Iets waar niet meer over gepraat kan worden. 

Nu wonen ze nog steeds samen in het bos. Op wat vreemde types na, trok iedereen weg. Het berenverblijf is er niet meer. Wel zijn er paarden, katten en honden. En verder het bos met zijn vogels en alle levende wezens. Nadja zorgt ervoor. Heel langzaam dringt het verleden het heden weer binnen. En dan begrijp je wat er gebeurde. En dan zijn er nog die vreemde, harde geluiden, wat is dat toch, iedere keer weer terugkerend. Aanduiding voor het einde der tijden? Klik eens op het VPRO fragment hieronder, erg interessant.


Ik vraag me af hoe het kan dat Marenta de Moor zoveel van Rusland weet. Het blijkt dat zij vlak na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie acht jaar in Rusland woonde. In Sint-Petersburg studeerde ze aan de theaterschool, liep ze stage bij een reality programma over misdaad en schreef ze artikelen en columns voor weekblad De Groene Amsterdammer.


Kennen jullie het boek "Chocolat"? Dit boek is het vervolg erop. Vianne Rocher is met haar dochter op de vlucht geslagen na wat er gebeurde. joanne-harris/chocolat Tijdens hun vlucht ontmoetten zij "de vriendelijken", mensen die denken dat het voor het bestwil van haar dochter is haar weg te halen bij haar moeder. Hier wordt Vianne zo bang van dat ze zich onzichtbaar maakt. Zij noemt zich Yanne Charbonneau en heeft een chocolaterie in Parijs, in het pittoreske Montmartre. Ze woont met haar twee kinderen; de 11-jarige Annie en de kleine Rosette. Het gaat niet goed met de winkel. Het is saai, toeristen lopen er langs, alleen wat buurtbewoners komen binnen.  Zij is kleurloos, haar dochter is kleurloos en waar is het imaginaire konijn Pantoufle? Af en toe steekt hij de kop weer op en is de oude Anouk weer terug. Mar o, o, o wat heeft ze er een moeite mee. Want doet zij haar moeder er geen pijn mee?Alleen de kleine Rosette heeft  eigenheid en autonomie en laat dit duidelijk merken.

Maar dan loopt er een vrouw op rode schoenen binnen en zet alles op de kop. Zozie de l’Alba, de nieuweling, komt bij hen inwonen en brengt weer leven in de brouwerij. Het lijkt allemaal onschuldig, maar er gebeuren vreemde dingen. Gaat Zozie niet heel erg op de vroegere Vianne lijken? 

Ik lees op internet dat er ondertussen ook nog een derde deel is verschenen. chicklit/joanne-harris-over-derde deel-chocolat


Boekenproject 2020

de Kanarie in de Kolenmijn - Marianne Thieme en Ewald Engelen
De Donut Economie - Kate Raworth
De rode schoenen - Joanne Harris
Trots en Vooroordeel - Jane Austen

Foon - Marenta de Moor

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015