K L E U R R I J K


K L E U R R IJ K
Ik hou van K L E U R E N, van papier, van verf, van textiel, van tekenen en schilderen, ik hou van dieren, van mode, van de natuur, van geschiedenis, van geografie, van boeken, van tijdschriften, van kunst, van originaliteit, hou ervan om sfeer te maken, van fotograferen, van cultuur, de onze en van andere culturen.

Ik ben aquarelliste, I am a watercolorist.
Ik maak vrij werk en schilder in opdracht.

zondag 28 februari 2016

Pannenkoeken en flensjes. De 5 e week van mijn 49 weken project.

In 49 weken wil ik
  • Iets nieuws leren
  • Iets uitzoeken en begrijpen
  • En creatieve oplossing zoeken
Omdat mijn vorige ""leerdoel"" 3 weken in beslag nam
 zoek ik nu naar iets gemakkelijks
Iets wat ik in 1 week kan doen
 Ik kies Crêpe Suzette leren maken 
 
Ik begin met informatie zoeken rond dit pannenkoekje
Crêpe Suzette is een nagerecht bestaand uit een flensje (dunne pannenkoek) in gekaramelliseerde saus van boter, suiker, mandarijn of sinaasappel en sinaasappelschil. Het voornaamste verschil met reguliere crêpes is dat de Crêpe Suzette tegenwoordig besprenkeld wordt met Grand Marnier of Curaçao. Het gerecht wordt doorgaans geflambeerd opgediend.
 
Auguste Escoffier zou het dessert in 1890 in het Hotel Savoy te Londen aan de Prins van Wales, de latere koning Edward VII, hebben voorgeschoteld. Escoffier wilde het dessert opdragen aan de Prins van Wales, maar die antwoordde: 'Nee, ik ben dat onwaardig. Laten we dit voortreffelijke nagerecht noemen naar de jongedame die me vergezelt'.
 
Grand Marnier, flamberen?
 
Dat vind ik allebei maar niets. Ik moet dan een grote fles drank kopen, die ik waarschijnlijk af en toe gebruik wanneer ik weer eens crêpes maak en dan blijft de rest er staan en me irriteren.
En flamberen, doodeng, daar begin ik niet aan.
 
Mijn drive om dit te doen zakt met de minuut. Tot ik een paar dagen later bedacht: ""Kom op, je bent toch zo creatief? Ga iets anders doen. Maar er flensjes en ( Amerikaanse) pannenkoeken van. Ik heb wel eerder pannenkoeken gebakken. Uit een pak maar ook wel van eieren, melk en bloem. Voor het gemak meestal uit een pak ;-) Maar wat is de theorie erachter en wat is eigenlijk het verschil tussen flensjes en pannenkoeken? Ik kan trots zeggen dat ik het nu weet en dat het leuk was om uit te zoeken. Veel van de informatie die ik vond staan op mijn blog kleurrijkcrea/ 49-weken-weken-project-flensjes
 
 
Het flensje is de dunne variant van de pannenkoek. Hoe dunner hoe beter, liefst flinterdun. En dat is gelijk ook de uitdaging
 
Recept
Zeer dunne flensjes zijn te bakken van ½ l melk, 3 eieren, 100 g bloem
De flensjes zullen wat dikker zijn van ½ l melk, 2 eieren, 150 g bloem
en nog wat dikker van ½ l melk, l ei, 200 g bloem
Ik bakte de middelste variant en het was lekker!!!!!!

Ter vergelijking een pannenkoek: 1/2 liter melk, 2-3 eieren, 200 g bloem) 
 
TIP: de blauwe bessen bakte ik nadat de flensjes klaar waren even in de hete pan
Normaal doe ik ze altijd door het pannenkoekenbeslag
Ineens kwam dit in mijn hoofd op
Het is veel lekkerder
 
 
Tip:
  • Maak het beslag ruim van te voren en laat het een half uur tot een uur in de koelkast staan. De gluten in het beslag komen dan tot rust en de pannenkoeken worden gladder en egaler bruin.
Ik heb het beslag inderdaad braaf een half uur in de koelkast gezet.
Ik had dit ook wel eens in een ander recept gelezen en ook al wel gedaan
maar net zo vaak ook niet gedaan.
 Ik had dan totaal geen geduld.
Dat dit met gluten te maken heeft lees ik voor het eerst
Wat zijn gluten eigenlijk?
 
Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe (onder andere spelt en khorasan tarwe), rogge en gerst (gort). Meer over gluten en glutenvrij.nl. Dus begrijp ik het nu goed dat wanneer je beslag een half uur met rust laat een eiwit in het beslag tot rust komt?

Op deze website stellen ze de vraag ook. Elle eten.Food. Op hun site: Voor deze vraag belde ik met banketbakker Koos Holtkamp van Banketbakkerij Holtkamp in Maassluis. Volgens Koos is het heel simpel. De grondstoffen voor het deeg moeten aan elkaar wennen. Hoe langer ze aan elkaar wennen, hoe meer het deeg één geheel wordt en hoe beter het smaakt. De suiker lost dan namelijk op. Koos laat het deeg zeker een dag rusten. Waarom in de koelkast? Ook heel simpel. Te zachte boter geeft slap deeg en dat werkt niet.

Deze banketbakker heeft het niet over gluten, maar heel simpel, het is een kwestie van ingrediënten die aan elkaar moeten wennen.

Ik denk dat ik het voortaan maar gewoon een half uur laat staan, zonder echt goed te begrijpen waarom.


Nog een tip 
  • Als er tijdens het bereiden, klontjes vormen, kunt u ze verwijderen door het beslag door een fijne zeef te gieten voor het te laten rusten. Mijn beslag klonterde gigantisch. Maar ik drukte het door een zeef en daarna had ik het mooiste beslag van de wereld.
Ik ga nu ook nog American pancakes proberen te maken. Maar ik vergat karnemelk te kopen en het geheim schijnt karnemelk in combinatie met bakpoeder te zijn. Lijkt mij heel spannend. Ik laat tzt nog weten of ze gelukt zijn.
 
In ieder geval ga ik nu vaker flensjes maken!
 
Lees alles over wat ik tot nu toe deed mbt mijn  49 weken project
 
  1. Pesto maken
  2. Wanten/handschoenen breien
  3. Sokken breien
  4. De theorie rond het bakken van een cake
  5. Mijn kaarten op een nieuwe manier tekenen
  6. De staten van de Verenigde staten. Ik onthoud nooit waar welke staat ligt
  7. De staten van de Verenigde staten. Ik onthoud nooit waar welke staat ligt
  8.  De staten van de Verenigde staten. Ik onthoud nooit waar welke staat ligt
  9. Europa is helemaal veranderd sinds ik naar school ging. Hoe heten de landen nu?
  10. Groentespreads maken
  11. Crêpes Suzette maken
  12. Hoe maak ik Baba Ganoush
  13. Quakers en Amish
  14. Indianen
  15. De slavernij
  16. Treinen in America
  17. Route 66
  18. Tolstoi (afkomstig van mijn boekenproject)
  19. een nieuwe TV

  20. Mijn volgende uitdaging 
Mijn kaarten op een nieuwe manier tekenen
  

1 opmerking:

Mapi zei

Oh wat ziet dit er lekker uit.
Ben gek op pannenkoeken, poffertjes en flensjes.
Gisteren nog eentje gegeten met stoofpeertjes ,en vanille in het beslag (Pannenkoekenrestaurant).
Die flensjes van jou ga ik thuis ook eens uitproberen.
Met die bessen lijkt me heerlijk !
Je hebt er mooie foto's van gemaakt.

Liefs
Mapi

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
Sta even stil
Draai je niet om
En kijk ook niet vooruit
Tel de seconden
Niet de uren
Adem in en uit


Liselore Gerritsen

Lente

Lente

Verjaardagskaart

Verjaardagskaart

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Gebakjes

Gebakjes

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015

SPRING/LENTE

SPRING/LENTE

Kindje

Kindje

.

.