donderdag 9 mei 2019

Bezoek aan het boekenstadje Bredevoort.


Wij bezochten gisteren met vrienden het boekenstadje Bredevoort in de Achterhoek. Ik had nog nooit van dit stadje gehoord, het bleek een pareltje te zijn. Gisteren was het erg rustig, maar onze vrienden vertelden dat het er met mooi weer druk kan zijn. De hele Achterhoek is ons vrijwel onbekend. Dus reuzeleuk er nu eens te gaan kijken. Onze vriendin fungeert als reisgids.

Op weg ernaar toe reden we via Aalten en Sinteren
 Hier stapten we uit de auto om een foto te nemen van de Antoniuskapel


De Antoniuskapel is een zaalkerkje in Sinderen in de Nederlandse gemeente Oude IJsselstreek. De kapel uit 1150 maakte deel uit van het rond 1876 verdwenen kasteel Sinderen. Er werden in de loop van de geschiedenis afwisselend katholieke en protestantse kerkdiensten gehouden. Antoniuskapel (Sinderen)De kapel wordt momenteel gebruikt voor trouwerijen.


Onderweg zagen we heel veel prachtige bomen
Het was jammer dat de zon niet scheen
Maar ook nu waren de kleuren prachtig
Moeten jullie eens lezen wat ik een dag later zie
facebook/De Bomenridders

Hier dronken we cappuccino en appeltaart met slagroom
Restaurant Bertram 



Bredevoort


Hebben jullie wel eens gehoord
van het fenomeen "Boekenstad"?
Ik had er nog nooit van gehoord
Heel leuk om nu te weten

Op 27 augustus 1993 werd Bredevoort Boekenstad officieel geopend door Jan Terlouw, toenmalig Commissaris van de Koningin en inmiddels beschermheer van het project. Een zestal antiquariaten had zich toen al in Bredevoort gevestigd, evenals een boekbind centrum, een streekdocumentatie-centrum, een kunstgalerie en een middeleeuws restaurant. 



Bij onderstaand kraampje kochten wij een boek


De antiquariaten waren gesloten, maar overal stonden boekenkasten en kraampjes met boeken buiten. Bij 1 kraampje kochten we een boek. Het geld konden we door de deur gooien. We vonden het er leuk. Landelijk, klein, verzorgd en vooral heel, heel veel boeken. Ik ontdekte op internet dat we er ook met openbaar vervoer kunnen komen.

  Wat foto's van Bredevoort

5 mei, de vlag wappert


Het oudste huis


Overal geveltuintjes


Een tuintje van een inwoner


Watermolen bij Berenschot


De watermolen in 't Woold bestaat sinds 1652. Sinds 1911 is die in bezit van de familie Berenschot, van wie Willem Buunk een nakomeling is. Hij was de vierde en laatste molenaar. Tot 1986 is het een maalderij voor veevoer geweest, waarna in 1991 een restaurant in de molen werd geopend. Het maalgedeelte bleef bestaan. Belangrijk was de 'bediening' van de stuw. Dat gebeurde tot in 2015 handmatig. Daardoor was er van rustig slapen regelmatig geen sprake, vertelde Wim Buunk. "Als er hoog water werd verwacht, was het altijd uitkijken." De stuw werkt nu automatisch en kan ook van afstand door het Waterschap worden bediend.



De watermolen is nu een restaurant





We kregen een mooi beeld van de Achterhoek
Met als hoogtepunt Boekenstad Bredevoort

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015