zondag 26 maart 2023

Boekenproject 2023 en een overpeinzing.

Over deze boeken, de zeven zussen, heb ik al zoveel gelezen, ze worden zo sterk gewaardeerd door lezeressen en toch nam ik ze nooit mee uit de bieb. Maar nu, met Rozetje naast de deur, reserveerde ik het eerste deel.

Ik moest er aan wennen. Ik begon net het het verhaal te lezen over Maia, 1 van de zeven geadopteerde zussen, was net benieuwd geworden hoe het verder met haar zou gaan, of hup.........ineens hoofdstukken over Izabella, een rijke, schone uit Brazilië, haar leven speelt zich tientallen jaren eerder af. Ik heb aan dit soort boeken een hekel, dus ik legde het weg en dacht, jammer dan, ik vind er niets aan.

Na twee weken dacht ik, ik probeer het toch nog eens en het begon me te boeien. En langzaam begon ik de opzet van de schrijfster te begrijpen. Wat een geniaal idee. Een vader die 7 kinderen adopteerde die allemaal uit heel verschillende werelddelen komen. Na zijn overlijden laat hij hen brieven na met een beschrijving over hun achtergrond. Zo kunnen zij elk voor zich hun afkomst ontcijferen. Zus, nr, 1, Maia ontdekt dat haar moeder uit een rijk Braziliaans geslacht stamt en haar vader een beeldhouwer uit Frankrijk. Biografie - Paul Landowski (paul-landowski.com) Het boek vertelt over het proces van het beeldhouwen van de Christus figuur in Rio de Janeiro. Christus de Verlosser - Wikipedia

Hier kun je lezen hoe de schrijfster tot dit idee kwam. ONDERZOEKEN &SCHRIJVEN IN RIO | Lucinda Riley

Maia » Wie is Pa Salt? (whoispasalt.com)

Ik reserveerde deel II en of ik het nu verkeerd heb gedaan, weet ik niet, maar het ligt bij de bibliotheek in het Centrum. Nu gaan Salem en ik dinsdag naar de stad, want we hebben ook wat andere boodschappen, kunnen we mooi combineren. 


Wat wel in het Rozetje voor me klaar stond is dit boek. Ik heb zo genoten van het tv programma Chansons. Mag ik zeggen dat ik Matthijs mis? Wat heb ik altijd van zijn programma's genoten. Het is waarschijnlijk heel politiek incorrect wanneer ik zeg dat ik wilde dat hij nog steeds op de tv kon komen. Ik weet het, hij was een bullebak, nog erger, ok...........maar............ Zo jammer dat hij op deze manier weg is gegaan. Hetzelfde bij Tom Egberts, Ik leerde veel over Engeland en Ierland door zijn programma's. Ben ik erg wanneer ik zeg dat ik het raar vind dat hij aan de schandpaal wordt gespijkerd over iets wat 20 jaar geleden gebeurde?

Ik vind Rob Kemps hartstikke leuk, ik begrijp niets van het Snollebollekes gedoe, maar zijn liefde voor Parijs en het Chansons, heel inspirerend. 

Ik vraag me af of dit achteraf ergens schande van spreken een soort democratiseringsvorm is van dit moment? Democratisering, ik groeide er mee op. De jaren 70, wij jongeren kregen uitleg over de filosofie van Marcuse, democratisering.......ik begreep er werkelijk niets van, maar democratisering, mijn hele wereld was er mee gevuld, studenten revoltes, anti Vietnamoorlog, lange haren, korte rokken. Is wat er nu gebeurt een soort moderne vorm van democratisering? MeToo, BML, De Matthijssen en Egberts weg? 

               BOEKEN PROJECT 2023
              
                            De Vrijdagavond Vriendinnen Club - Kate Jacobs
                            Er groeit een boom in Brooklyn - Betty Smith
                            Bestemming Parijs - Mirjam Mieserius  
                            Een Zomer in Venetië - Nicky
                            De Zeven Zussen - Lucinda Riley
                             Chansons - Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps

BIOGRAFIE PROJECT 2023
Friedrich Nietzsche - Curt Paul Janz
Marx, Wagner, Nietzsche - Herfried Munkler

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015