vrijdag 7 maart 2014

An American in Paris


Ik vertelde al dat ik het Boek American in Paris van Hemingway aan het lezen ben, ik heb het nu uit. Ik heb ontdekt dat het boek niet echt ondergebracht kan worden onder de noemer "literatuur" en dus eigenlijk niet bij mijn literatuurproject past. Toch laat ik het erin, want zonder dit project was ik nooit aan een boek van Hemingway begonnen. En wellicht ga ik nu nog iets anders van hem lezen. En............de belangrijkste reden, ik raak met de tijd in de war die ik me gesteld heb (2 per maand)wanneer ik nog een ander boek in de plaats moet lezen.

Hemingway beschrijft de periode waarin hij samen met zijn 1-e vrouw en hun baby in Parijs woonde. Het is een vlot geschreven boek vol roddels over de mensen die Hemingway in Parijs ontmoette. Hemingway en zijn vrouw zijn arm maar het is een gelukkige tijd voor hen. Hij vertelt over de plaatsen in Parijs die hij bezocht. Ik vertelde al dat ik die plekken via Google Earth heb opgezocht. Dit was echt leuk om te doen, omdat het mij een beter beeld geeft over wat de schrijver meemaakt. Ik weet nu waar in Parijs dit allemaal plaatsvond en kan de afstanden die hij liep beter inschatten. Ik vond het heel leuk om via dit boek terug te keren in een andere tijd en de mensen die erin leefden.
Place Contrescarpe, het pleintje vlakbij het eerste huis
Foto via Google Earth gemaakt

Belangrijk voor hem was de ontmoeting met Sylvia Beach en haar boekwinkel Shakespeare & Co. Jullie weten dat ik gek ben op boekwinkels en boeken, dus dit spreekt mij bijzonder aan. Sylvia werd een vriend voor het leven van Hemingway, zij leende veel boeken aan hem en verwachtte niet dat hij direct betaalde. In haar boekwinkel kwamen beroemde schrijvers als TS Elliot, James Joyce, F. Scott Fitzgerald, Ezra Pound. Op deze website zien jullie veel foto's van de boekwinkel /the-shakespeare-co-not-your-average-bookstore
Hier kunnen jullie lezen over haar bijzondere leven: in-praise-of-sylvia-beachpeople/hemingway

Het huis van Gertrude Stein, (poortje links)
 
Hemingway ontmoette er Gertrude Stein en Scott Fitzgerald en zijn vrouw Zelda. Hij beschrijft in het boek een reis die hij samen met Scott Fitzgerald maakte. Scott werd ziek van alcohol, in die tijd was alcohol drinken bij (en zonder) eten heel normaal, dus er werd veel gedronken. Scott reageerde er zeer merkwaardig op. Hoe, dat moet je zelf maar lezen, ik verklap het niet. Ook over Gertrude Stein staan er een merkwaardige roddel in, die mij nogal schokte, want ik had altijd een hoge pet op van haar.
  
Nu ga ik nog een Hemingway in Parijs kaart maken

 

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015