dinsdag 2 februari 2021

Voor mijn boekenproject 2021 las ik "Het Verre Geluk: het Huis Koeragin /het erfgoed van de Astrows" van Constance Heaven.


Ik vond het leuk om foto's over het Rusland uit de 19-e eeuw bijeen te zoeken

Voor mijn boekenproject 2021 las ik een verrukkelijk romantisch verhaal: Het Verre Geluk: het Huis Koeragin /het erfgoed van de Astrows van Constance Heaven. Ik kocht het boek lang geleden bij de Nederlandse Boekenclub. Ik zal het ongetwijfeld hebben gelezen, maar ik herinner me er niets meer van. Ik had zin in iets ongecompliceerds. Via wiki ontdek ik dat de schrijfster Constance Heaven in 1973 de winnares werd van de Romantic Novel of the Year met deze roman.


De schrijfster heeft vast Jane Eyre van Charlotte Bronte gelezen. En besloot, ik ga hier ook over schrijven, maar dan in optima forma 😊. Een arm meisje Rilla, levend in Engeland in de jaren na Napoleon. Doordat haar vader overlijdt, moet zij voor inkomen voor haar moeder en zusje zorgen. Zij gaat naar een bureau voor gouvernantes. Zij krijgt een aanbod voor een werkplek in Rusland. Ze moet gaan zorgen voor een jongetje, de familie spreekt naast Russisch ook Frans en gelukkig spreekt ons meisje dit ook. Ze overweegt en besluit het te doen. Samen met een oudere, rijke dame, die terugkeert naar Rusland, stapt zij in de koets.

Zij komt aan bij een zeer welgestelde familie en wordt door de eigenaar voorgesteld aan zijn familieleden. Zijn beeldschone vrouw is de moeder van Paul, het jongetje waar ze voor moet gaan zorgen. De moeder is koel en onaardig tegen haar. De tijd gaat voorbij en zij wint het vertrouwen van het jongetje, samen hebben ze het leuk. Ze gaat met de familie mee tijdens uitjes en leert zo steeds meer van Rusland kennen. Zij leert ook Russisch. Wanneer de jongere broer van de eigenaar op bezoek komt bemerkt ze een intense spanning. 

De jongere broer Andrej is een waaghals, maar ook iemand die probeert veranderingen door te voren, o.a. in het systeem van lijfeigenschap (slavernij). Zij bewondert hem erom. Rilla is een dame met pit, ze laat zich niets zeggen. Wanneer men haar vertelt dat een vrouw van stand ergens niet mag komen dan bevindt zij zich hier ineens toch. Andrej redt haar uit penibele situaties. Hij waarschuwt haar, maar bewondert haar pit. Nu jullie begrijpen het al, het wordt een grote liefde. Op een gegeven moment ontstaat er een drama en onze hoofdrolspeelster vertrekt weer naar Engeland. Na een paar dagen staat er een rijk heerschap in het bescheiden woninkje van haar moeder. Hij vraagt haar ten huwelijk en zij gaat met hem mee terug naar Rusland. 

Nu dit is al voldoende verhaal voor een heel boek, nietwaar? Echter ik ben pas op de helft. Het tweede deel begint. Onze hoofdrolspeelster heeft een kind gekregen die al op heel jonge leeftijd overlijdt. Haar zusje Sofie krijgt brieven met de vraag kom asjeblieft. Dus het jongere zusje vertrekt ook in een koets richting Rusland. En dan herhaalt het verhaal zich. Ook het jongere zusje wordt verliefd op een jongeman Leon, net zo onverschrokken, eigenwijs, dapper en rijk en ook zij worden een stel. Er zijn mooie natuurbeschrijvingen, mooie beschrijvingen van de seizoenen, beschrijvingen van feesten, bals, eenvoudige mensen, gewoontes, er zijn zelfs twee duels waar Andrej en Leon aan mee doen.  

Aan het eind van het boek neemt Leon deel aan een opstand tegen de Tsaar. Veel mensen worden afgeslacht. Ook Leon wordt in zijn schouder geraakt. Omdat de politie huiszoekingen doet en het slecht afloopt met de opgepakte opstandelingen verstopt Leon zich in het huis van Andrej. Wat te doen? En dan verschijnt oudtante Vera boven aan de trap en spreekt de woorden: "Jullie zijn allemaal zulke stommelingen. Ze gaan trouwen en op huwelijksreis naar Engeland. Wat is er normaler dan een bruidspaar op huwelijksreis? Niemand zal Leon daarna nog verdenken"? En zo geschiedt. 

Ik heb een leuke tijd gehad met het lezen van dit boek


Mijn boekenproject 2021

  • Het Verre Geluk: het Huis Koeragin /het erfgoed van de Astrows - Constance Heaven
  • Een Kamer voor Jezelf - Virginia Woolf 

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015