donderdag 23 april 2020

Hoe zal het toch verder gaan?


De minister president heeft gesproken
De slimme Lock down blijft voorlopig, een beetje meer ruimte voor kinderen
Ik had het niet begrepen wanneer min. pres. Rutte  iets anders had gezegd

Ik ben aan het tekenen, lees een beetje en zit in het zonnetje
Doe van alles in het huis
Eergisteren ging ik weer even naar de supermarkt
Het was nog rustiger dan andere keren

Buiten zag ik dat nu ook de bomen gaan uitlopen
Wat is dat toch prachtig die openstaande lichtgroene knoppen

Ik ben boekjes aan het maken 


Ik maakte een boekje voor een vriendin die jarig is
Een boekje over de lente

Nu maak ik een ander boekje
Ik zeg nog niet waar het over gaat
Het  moet een verrassing blijven 
Ze kijkt volgens mij niet op dit blog, maar je weet nooit


Wat ik ook doe
Ik blijf bedrukt
Was ik eerst boos, nu is het eerder verdrietig, bezorgd

Ik probeer op de hoogte te blijven
Storend vind ik dat ik allerhande meningen mee krijg die ik helemaal niet wil horen
Een spraakmaker, psycholoog die de revolutie tegen Rutte voorspeld
En een spraakmaker die oude mensen #dorhout noemt, die maken dat zij haar leven niet kan leiden

Ik kom er nog steeds niet toe om mijn "studie" economie weer op te pakken. Ik vind dit toch ook jammer. Nu heb ik iets bedacht. Ik kan in ieder geval vastleggen wat er vanaf nu gebeurt. Uiteindelijk zijn de jaren vanaf 1980 tot 2020 gekenmerkt door het marktdenken wat leidde tot het leven zoals we dit tot voor kort kenden.

Wat mij het meest verbaast is de schaalvergroting van de afgelopen jaren. De steeds groter wordende festivals, steeds drukker wordende treinen, het uit zijn voegen groeiende Schiphol, de enorme toename van de toeristenstroom. En eerlijk gezegd ben ik heel blij dat dit allemaal tot stilstand gekomen is. Wat heerlijk eindelijk eens een herdenking van de oorlog (en onze vrijheid) in stilte en op kleine schaal ipv met discjockeys met helikopters van festival naar festival gevlogen en enorme festivals.

Ik zag bij "M" een onderwerp, ouders vertelden over hun bezorgdheid mbt hun kinderen van 13, 14-15 jaar die een schoolreisje maakten, een cruisereis naar de Caraïben.  Ik was echt stomverbaasd. maken zulke jonge kinderen zulke reizen? Was dit het normaal in de 2020? Ben ik even blij wanneer dit (hopelijk) zal veranderen. Kennen we de maat der dingen eigenlijk nog? Ik schoot in de lach toen Margriet van der Linden vroeg of ze wel voldoende condooms hadden meegenomen. De blik van de ouders en de organisator. De organisator piepte nog dat er aparte jongens en meisjes zalen waren. Ha, ha, de goedgelovige ziel.

Ik zie foto's van mensen die aan de voet van de Himalaya wonen en voor het eerst de berg weer kunnen zien. De luchtvervuiling weg. Dolfijnen zwemmen in de kanalen van Venetie. Dieren komen voorzichtig de wegen op, waar zijn toch al die auto's gebleven? 

En ik vraag me af. Hoe zal het verder gaan? De economen uit de jaren 80 brachten ons het liberalisme en een leefwijze voor velen van ons die over de top was en voor vele van ons armoede meebracht. Het bracht een enorme schade aan het milieu. Je zou zeggen, nu is HET moment aangebroken om het anders te gaan doen. 

Wat mij erg verbaast zijn de miljarden steungelden die er  wereldwijd en op allerlei niveaus zijn. Hoe zal dit toch aflopen? Zijn er voldoende slimme denkers die onze politici kunnen inspireren hier een goede vervolgoplossing aan te geven? Ik wil het een en ander op mijn blog verzamelen op mijn blog.

  • Het leukste nieuws wat ik hoorde is dat Milaan de binnenstad tijdens de lockdown de binnenstad autovrij heeft gemaakt en wandel en fietspaden heeft aangelegd.  "Normaal rijden er elke dag 700.000 mensen met de auto door de stad. Dat leidt tot files en vervuiling. Deze zomer willen we fietspaden aanleggen en voetpaden verbreden. We passen daar zo'n 35 kilometer aan straten en wegen voor aan", zegt de vice-burgemeester. Er wordt ingezet op een groter gebruik van fietsen, maar ook elektrische scooters en steps. "Dat zijn de middelen waarmee inwoners zich op een veilige afstand van elkaar kunnen verplaatsen en niet het virus kunnen verspreiden. En het vermindert de files en de vervuiling." nos

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015