zondag 20 juli 2008

Effect

Vreemd Effect.
Het licht weerkaatste op het schilderij via een omgedraaude spiegel. Precies op de wandelende mensen in het schilderij. Een detail wat S heel graag wil uitlichten. Gratis een perfect idee gekregen!

"Kleur een reis door de geschiedenis" van Victoria Finley.

Ik heb een nieuwe hyve gemaakt gebaseerd op het boek "Kleur een reis door de geschiedenis" van Victoria Finley.
http://Kleurpigmentverf.hyves.nl/

Ik heb uren gezocht op internet naar mooie foto's om voor de hyve te gebruiken. Niets stond goed. Uiteindelijk viel mijn oog op een van onze deuren waar sjawls over hangen. Ik dacht, ""he dat zijn mooie kleuren!""
De andere foto is van de aquarel waar ik momenteel mee bezig ben en de verf zoals het zich op het palet vermengde.

Dit boek neemt je mee in de geschiedenis en laat zien hoe groot het belang van kleur altijd geweest is en hoe geen middel onbeproefd bleef om geschikte kleurpigmenten te vinden. Het is een absolute aanrader voor iedereen die nieuwsgierig is naar eeuwenlange worsteling die verfmengers, textielververs en schilders voerden om kleuren te vangen en permanent vast te leggen.
Om de nodige pigmenten en kleurstoffen te vinden moest de mens sinds het begin der tijden naar de verste uithoeken van de wereld reizen en dienden de krankzinnigste en onwaarschijnlijkste mineralen, planten, insecten en Zwart maak je uit galnoten geproduceerd door wespeneieren, maar ook uit ivoor. Bruin uit verpulverd slachthuisafval. Wit uit lood. Oranje maak je van de drakenbloedboom. Voor geel ga je naar Tibet en pluk je bij de eerste dageraad de draadjes uit de saffraankrokus. Groen maak je met gevaar voor eigen leven uit arsenicum. De zoektocht naar de oorsprong hiervan, wordt prachtig beschreven door Victoria Finlay, die zelf een jarenlange tocht naar alle historische vindplaatsen van zeldzame pigmenten heeft ondernomen en daar uiterst beeldend over vertelt. Het is écht een boek dat je gelezen zou moeten hebben! Haar boek staat vol van de merkwaardigste feiten en schetst een overtuigend beeld van de wilskracht en obsessie waarmee men door de eeuwen heen het geheim van de perfecte kleurstof heeft nagejaagd.

Wie bij ons is de zoetekauw en wie niet?

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015