maandag 8 mei 2017

Boekenproject 2017. "The Moon is Down" van John Steinbeck".

Voor mijn boekenproject 2017 las ik "The moon is down" van John Steinbeck. John Steinbeck schreef het in 1942. Hij wilde het verzet tegen de nazi's een hart onder de riem steken. Het boek werd in een eenvoudige uitgave die niet veel kostte op de markt gebracht. Ik vond het weer een prachtig boek van John Steinbeck. Ik hou heel veel van de kracht van zijn woorden.

Free men cannot start a war, but once it is started, they can fight on in defeat. Herd men, followers of a leader, cannot do that, and so it is always the herd men who win battles and the free men who win wars.

INHOUD

Een klein land ( het land lijkt op Noorwegen) wordt door een bezetter ingenomen. De burgermeester wordt gevraagd mee te werken. Hij denkt, ik kan weigeren, dan komt er iemand op mijn plek die collaboreert. Ik kan ja zeggen en ondertussen proberen het volk zoveel mogelijk te helpen. De mensen zijn zo verdoofd door de onverwachte en onrechtvaardige bezetting, dat zij aanvankelijk volkomen van streek zijn.

Maar het verzet groeit. Het begint eenvoudig: een vrouw gooit kokend water naar soldaten. Er komen represailles; mensen worden geëxecuteerd, maar het verzet neemt toe. De bezetter merkt het, voelt het. Er is weerstand. Onduidelijk waar het vandaan komt. Wanneer een paar mensen weten te ontsnappen vragen zij om steun voor de strijd in hun land en er worden vliegtuigen gestuurd die parachutes met dynamiet staven droppen.


De bezetter begint zich naar te voelen. Een van de officieren probeert aan te pappen met een vrouw.  Ze moet hem niet. Hij mist menselijk gevoel, hij mist het vertrouwde, hij mist thuis. Hij moet constant op zijn hoede blijven.

“Fear crept in on the men in their billets and it made them sad and it crept into their patrols and it made them cruel

Van "The moon is down"" kwamen honderdduizenden boeken terecht in bezet gebied. De boeken werden illegaal gekopieerd en verkocht. De Duitsers deden het boek onmiddellijk in de ban. Wie betrapt werd met het boek zat in de problemen. Met het geld konden verzetsactiviteiten worden betaald. Enkele weken na de bevrijding van Noorwegen werd de officiële versie op de markt gebracht en 2 versies raakten snel uitverkocht. Kopieën van het boek kwamen tot in China terecht. onviolence

Voor The Moon Is Down uit 1942 ontving Steinbeck in 1946 de King Haakon VII Liberty Cross, een onderscheiding voor uitzonderlijke bijdragen aan de Noorse kwestie tijdens de Tweede Wereldoorlog.


In Amerika werd het boek anders ontvangen. Er kwam veel kritiek. De voornaamste kritiek was dat de bezetter, de Duitsers te menselijk waren weergegeven. Steinbeck was kapot van de kritiek. Vooral omdat het persoonlijk werd en er aan zijn integriteit werd getwijfeld.

War is treachery and hatred, the muddling of incompetent generals, the torture and killing and sickness and tiredness, until at last it is over and nothing has changed except for new weariness and new hatreds.

grin./the-moon-is-down-and-a-bell-for-adano-two-specific-examples-of-american

Ik schilderde eerst het vrouwtje in haar 40 er jaren kleren. Maar ik vond het zo kaal. Toen schilderde ik de achtergrond. Nu krijg ik het benauwd wanneer ik ernaar kijk. Wat een afschuwelijk beeld.

BOEKENPROJECT 2017

Teder is de nacht - Scott Fitzgerald
Het meisje van ver - Sadia Sheperd
In Europa - Geert Mak

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015