vrijdag 22 december 2023

Op de valreep tussen een oud en nieuw jaar nog eens een overpeinzing.

Toevallig zag ik een stukje van een discussie in de Tweede Kamer. Aan het woord Mona Keijzer, vroeger van het CDA, nu lijsttrekker bij de Boer Burger Beweging. Het gaat over opvang van migranten in Nederland. Zorgelijk zegt ze, ik hoorde het haar eerder zeggen: "Het is niet alleen dat migranten een woning nodig hebben. Ze hebben ook scholen nodig en leraren. Ze hebben doctoren nodig".

Steeds wanneer ze dit zegt komt een herinnering bij mij naar boven. Vroeger thuis, toen ik jong was, las mijn vader altijd na het eten voor uit de bijbel, toen mijn broer en ik kleiner waren uit een kinderbijbel. Ik herinner me als de dag van gisteren het verhaal wat mij als kind een beetje schokte. Het verhaal van Jezus en de rijke jongeling. Mooi ouderwets he, dat jongeling? Ik herinner me dat Jezus op een ezel zat toen hij binnen gereden werd en de jongeling sprak hem aan. Hij vroeg: "Wat kan ik doen, meester? Het antwoord: "Wanneer je twee jassen hebt, geef er 1 weg". Als kind zag ik het plastisch voor ogen. Ik heb wel drie beren, er 1 weggeven?

Zou Mona dit nog wel eens lezen in haar Bijbel? Wat denkt zij dan? Waarschijnlijk hetzelfde als ik toendertijd. Moeilijk iets van je rijkdom weggeven. Maar ik vraag me ook af of ze nog iets verder denkt? Ze denkt vast in deze tijd aan Maria en Jozef, zij hoogzwanger. Ze moeten naar Bethlehem, maar er is nergens plek om te overnachten. Uiteindelijk komen ze in een stal terecht. Wat denkt ze dan? 

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015