vrijdag 29 augustus 2008

Rolzegels uit Mesopotamie.

Jaren geleden was ik in het Ashmoleum Museum te Oxford en daar ben ik in de ban van de rolzegels geraakt. Ik vond het schitterend. Een van de redenen om naar het Allard Pierson Museum te gaan was omdat ik hoopte hier ook enkele rolzegels te zullen vinden. Hierbij enkele foto's.

Een rolzegel is een cilindrische zegel van aardewerk of steen met een spiegelbeeldige afbeelding in reliëf op het oppervlak. Het voordeel van de rolzegel ten opzichte van de zegelring is dat men bij het uitrollen, bijvoorbeeld in klei of gesmolten zegelwas, de afbeelding eindeloos kan herhalen; er ontstaat dan een bandvormige afdruk met translatiesymmetrie.
Rolzegels waren in de oudheid in het Midden-Oosten veel in zwang. Er zijn veel voorbeelden van zowel afdrukken als van de zegelstenen zelf gevonden bij opgravingen vooral in Irak, maar ook in bijvoorbeeld Sidon of Bahrein of zelfs in de Indus-vallei. De zegelstenen waren vaak ware kunststukjes van graveerkunst en uitgevoerd in kostbare materialen zoals lapis lazuli.
Uit Mesopotamië komen kleitabletten met spijkerschrift en prachtig uitgesneden rolzegels, waarvan de afdruk in klei diende als label en zegel tegelijk..

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015