zondag 13 april 2014

Isabelle de Borchgrave

 Al langere tijd ben ik verliefd op de papierkunst van

Isabelle de Borchgrave Van haar website isabelledeborchgrave:

Deze geschiedenis begint in de jaren 70, op de zolder van een huisje aan de Zavel, “ la Tour de Bébelle”. Isabelle heeft hier haar atelier ondergebracht. Ze geeft tekenles aan de kinderen van haar vrienden in de wijk en houdt zich verder met haar creaties bezig. Haar atelier is een plek waar handgeschilderde kleding, rollen stof, pigmenten, penselen, schildersdoeken, pastelpotloden en reisgidsen door elkaar slingeren. Een vriendelijke, kleurrijke, moderne sfeer. 

Isabelle reist de wereld rond en ontdekt tal van verschillende culturen. Ze leert de wereld met nieuwe ogen bekijken.

Na een bezoek aan het Metropolitan Museum in New York in 1994 krijgt Isabelle een nieuw idee: papieren kostuums. Ze houdt haar penselen in de hand en haar schilderijen in gedachte en gaat zo aan de slag. Het resultaat: vier grote collecties van papier die elk een eigen wereld voorstellen. "Papiers à la Mode", de eerste collectie, biedt 300 jaar modegeschiedenis in vogelvlucht - van Elizabeth I tot Coco Chanel. Met "Mariano Fortuny" duikt Isabelle onder in het Venetië van de 19de eeuw. Plisséstoffen, sluiers en elegantie zijn de kernwoorden van dit verhaal. "I Medici" neemt ons mee naar het Firenze van de renaissance. We komen illustere persoonlijkheden tegen, stuk voor stuk piekfijn uitgedost. Verguldsel, parels, zijde, fluweel... Isabelles trompe-l'oeiltechniek werkt verbluffend realistisch. De "Ballets Russes" zijn een hommage aan Serge Diaghilev. Pablo Picasso, Léon Bakst, Henri Matisse ontwierpen stuk voor stuk kostuums voor zijn balletten, die tot de hoogtepunten van de 20ste eeuw behoren. De dansende personages van papier en ijzerdraad brengen deze kleurrijke muzikale wereld opnieuw tot leven.

De naam Isabelle de Borchgrave is vandaag niet meer weg te denken uit de wereld van mode en papier. Maar ook de designwereld zou er zonder haar anders uitzien. Tijdens haar samenwerking met Caspari, Gien, Target, Villeroy & Boch en andere grote namen is Isabelle erin geslaagd haar fantasie en verbeeldingskracht om te zetten in een kunstvorm die toegankelijk is voor iedereen. Stoffen, behang, serviesgoed, gordijnen, tafellakens, gepersonaliseerde decors voor feesten en bruiloften… De wereld van Isabelle de Borchgrave is eindeloos gevarieerd.

Maar in haar 40-jarige loopbaan heeft ze haar eerste kunstvorm nooit uit het oog verloren: de schilderkunst. Haar schilderijen en papieren plooiwerken zijn vandaag de dag wereldwijd te zien. Isabelle heeft een bijzondere verbeeldingskracht die constant door haar kennis en interpretatie van andere kunstvormen wordt gevoed. Ze voelt zich verwant aan de Nabis-beweging en geeft de wereld graag weer als een droomuniversum.
Haar werkplaats


Haar HUIS

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015