zaterdag 13 januari 2024

Wat zijn toch onze belangen.......


Twee dagen lang zat ik voor de tv, ik volgde via Al Jazeera Engels, wat er in Den Haag gebeurde bij het Internationale Gerechtshof, waar Zuid Afrika Israël aanklaagde voor het op weg zijn naar genocide. Sinds de gebeurtenissen in Gaza kijk ik naar Al Jazeera en ben onder de indruk van hun wijze van uitzenden. Natuurlijk was er eerst een stemmetje wat zei is het geen propaganda? Een zender die gefinancierd wordt door een rijke man in Qatar? Maar ..........onze Westerse journalisten zijn door Israël aan de kant gezet. 

Er zijn in het conflict nu meer dan 100 Palestijnse  journalisten gedood door vijandelijk vuur. Op "X" wordt gesmaald, journalisten, journalisten, iedereen kan zich tegenwoordig journalisten noemen........ Nu, de journalisten van Gaza zullen vast niet naar een school voor journalistiek geweest zijn, maar ze staan wel met hun voeten in de klei. Dankzij hen weten we wat er in Gaza gebeurd. Het verhaal van Wael Al-Dahdouh van Al Jazeera is hartbrekend. Zijn vrouw en enkele kinderen omgekomen door Israëlisch vuur en nu onlangs ook zijn zoon. Maar hij staat er weer en doet verslag. 

Ik hou van politiek en ik hou van geschiedenis. Wat er nu in Den Haag gebeurt is beide. Ik wilde het met eigen ogen zien. Mijn ervaring is dat er zodra iets afgelopen is de commentatoren komen en vertellen nooit helemaal wat ik zag of wat ik hoorde, gekleurd door wat voor bril? Doordat ik nu naar Al Jazeera kijk, kan ik vergelijken met CNN, BBC, NOS.

Ik zag de moeite die onze nieuwszenders ermee hebben geen eigen journalisten in het gebied te hebben. Ik hoorde regelmatig, wanneer zij nieuws brachten "niet onafhankelijk geverifieerd." Pijnlijk, want WIJ, het vrije Westen werden uitgeschakeld en we lieten het toe. De laatste tijd wordt er minder moeilijk gedaan, er wordt nu gezegd dat nieuws wat gebracht wordt vanuit Al Jazeera komt.

Ik vraag me af hoe WIJ deze aanklacht van Zuid Afrika ervaren? Ik herinner me nog zo goed dat toen Nelson Mandela overleed, van links tot rechts, politici elkaar verdrongen om naar de begrafenis te kunnen gaan. Ik vertelde Salem hoe het in Nederland was toen Nelson Mandela in de gevangenis zat. Er was een heel klein groepje Nederlanders wat het Anti Apartheid Comité vormde. In de tijd van Klaas_de_Jonge werd deze activist als terrorist gezien. Vele, vele jaren later werd Nelson Mandela in Nederland een held, een zeer geliefde man. Maar nu, nu Zuid Afrika Israël voor de rechter brengt? 

Ik was vooral benieuwd welke argumenten Israël naar voren zou brengen. Eerlijk gezegd ben ik geschokt. Israël betoogde dat veel van de vernietiging van Gaza gedaan is door boobytraps en verkeerd neergekomen raketten door Hamas afgevuurd. Ik vind dit raar, want vanaf dag 1 zie ik elke dagen bommen vallen, althans ik zie zwarte rookpluimen en weet daar viel een bom. Echt, Hamas???? 

De opmerkingen die hooggeplaatste Israëliërs maakten die op een wil tot genocide wijzen, werden uitgelegd als emotionele opmerkingen, voortkomend uit de aanval van Hamas op 7 okt. Niet echt gemeend. 

Ik probeer de naam te achterhalen van de Israëlische hulporganisatie die volgens Israël zoveel goeds doet voor de Palestijnen. Ik zou er graag iets meer over willen lezen. Want nu hoor ik alleen maar wanhopige vertegenwoordigers van internationale hulporganisaties die in Gaza werken. 

Hoe zullen de rechters beslissen, spannend........zal het iets veranderen?...........waarschijnlijk niet.

Stel je toch eens voor...... een Israël en Palestina, twee trotse onafhankelijke landen op wier bodem 3 godsdiensten zijn ontstaan. Het zou een dynamo kunnen zijn voor de wereld, een plek waar van uit geloof, hoop en liefde verspreid zou kunnen worden. Maar nu..................zoveel menselijke ellende.

Wat bid ik toch iedere keer dat onze Westerse politici tot inkeer komen en zeggen: "En nu om tafel, alle belanghebbenden, nu tot oplossingen komen!" Natuurlijk kan dit. Noord Ierland kon het, dan kan het daar ook. Waarom dit conflict laten door bestaan. Wat zijn onze belangen om te handelen zoals we doen?

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015