zondag 9 februari 2020

Boekenproject 2020. De Donut economie Kate Raworth.


Dit jaar ga ik proberen via mijn boekenproject inzicht te krijgen in economie, de financiële markten en de agrarische sector. Het zijn gebieden waar ik vrijwel niets van af weet en ik ervaar dit als een gemis. De afgelopen maanden waren de discussies zo heftig m.b.t. de boeren, het milieu, en de achteruitgang van de natuur. Ik wil graag een mening opbouwen op basis van kennis.

Ik heb ook vragen. Hoe kan het dat de wereld zo anders is geworden dan ik dacht toen ik tiener was?  Hoe kan het dat, nadat er een eeuw lang socialisme is geweest, waardoor de werkende klasse zich kon ontwikkelen en er een verzorgingsstaat kwam, dit in de jaren 80 losgelaten werd en er nu een handjevol extreemrijken in de plaats kwamen. (In Frankrijk bezitten de rijkste 10, 60% van de rijkdom, in het VK 70%, in Zweden 60%, en in de VS 70%).  Hoe kan het dat wanneer er bezuinigd moet worden dit nooit is op de rijkdom van deze rijken? Altijd moeten gewone burgers de oplossingen brengen (banken redden), met gevolg dat onderwijs, gezondheidszorg, veiligheid te korten kennen? Hoe kan het dat Nederland een belastingparadijs werd voor de rijken? Hoe kon het neoliberalisme zo sterk worden? Wie nam de beslissingen hiertoe en waarom? In een boek van Geert Mak las ik dat hij zich afvroeg waarom de gewone mensen van Amerika tijdens verkiezingen tegen hun eigen belangen instemden. Is dat wat er gebeurd is? Gebeurde dat ook in Europa? Maar waarom dan? Ik hoop over een jaar een antwoord te hebben gevonden. 


Mijn eerste boek dat ik uit de bibliotheek haalde is de "Donut Economie" van Kate Raworth, een Engelse econoom werkzaam voor de Universiteit van Oxford. 

Ik ben nu al een week bezig met nadenken hoe ik wat ik las in een blog kan weergeven. Het is zo veelomvattend. Ik begon met dingen overnemen, maar het werd veel te lang. En dat is niet mijn bedoeling. Ik wil het graag overzichtelijk houden. Voor mezelf, maar ook voor jullie. Ik kan me zo voorstellen dat jullie denken, wat haalt ze in haar hoofd, economie, dat staat zover van me af. Zo was het ook bij mij. Ik hoorde natuurlijk via het nieuws van alles en nog wat. Maar echt  begrijpen, niet echt. En nu............Ik stel best een hoge eis aan mezelf. Iets leren, iets uitzoeken, iets gaan begrijpen wat niet direct aansluit bij mijn interessegebied. Maar nu ik begonnen ben merk ik dat het energie geeft. Ik hou van geschiedenis en waar ik nu over lees is ook mijn geschiedenis. Ik zoek ook nu weer van alles op via internet. Mijn wereld wordt groter en hopelijk ook duidelijker. 



Nu heb ik bedacht dat ik meerdere blogs ga maken over dit boek
  • Een blog over het verleden. Wanneer, waarom, waar ontstonden economische theorieën?
  • Ideeën van economen met theorieen die op de toekomst gericht zijn
  • Het boek staat vol met insprirerende mensen waar ik eerder niets over hoorde. Wie zijn dit? 

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015