zaterdag 31 augustus 2013

Bezoek aan het Textiel Museum in Tilburg

We zijn naar het Textielmuseum (klik) in Tilburg geweest
 

Bij binnenkomst zien we onbehandelde wol
en diverse oude machines voor de behandeling van de wol

 
   
Een medewerker van het museum laat ons de werking zien van oude en moderne machines.
Hij vertelt dat hij als 14 jarig jongetje in een textielfabriek is begonnen. Hij werkte met de oude  machines. Deze maakten een gigantisch lawaai, waardoor hij hardhorend werd en  nu nog steeds geneigd is hard te praten.
 
 
Hier zie je filmpjes van de oude - en de nieuwe machines
Ze staan op het You Tube kanaal van het museum
 
 
 
 AABE dekens
 
 
Het logo
  

          Wie veertig-plus is, moet zich de tijd van vóór het dekbed nog kunnen herinneren: de tijd dat elk Nederlands bed strak gedekt was met lakens en een wollen deken. Die deken was vrijwel zeker van het merk Aabe, de oudste textielfabriek van textielstad Tilburg en de enige die dekens maakte. Het is een type bedbedekking dat de laatste decennia ’s wat aan populariteit heeft verloren maar op de weg terug is. De wollen dekens zijn milieuvriendelijk en uitermate veilig in gebruik en verschaft bovendien het hoogste comfort. De holle structuur van wol zorgt voor een goede isolatie en luchtdoorlating. aabe.nl
 
Ik sliep vroeger ook onder een dergelijke deken
 --------------------------------
Het Textiel Lab

Wat een giga machine hieronder
 

 
In het Textiel Museum wordt niet alleen design, kunst en mode geëxposeerd en gecollectioneerd, maar ook ontwikkeld en gemaakt. Textiellab van het museum is een uniek kenniscentrum dat het midden houdt tussen een zeer gespecialiseerd bedrijf in de vervaardiging van uitzonderlijk gebreide en geweven stoffen en een open atelier waar experiment centraal staat. Kunstenaars, veelbelovende studenten en internationale (mode)ontwerpers worden door productontwikkelaars begeleid en ontdekken de oneindige mogelijkheden op het gebied van materialen en computergestuurde-, decoratieve- en handmatige technieken.
 
De computergestuurde machines zijn voortdurend in gebruik en vormen het gereedschap voor de ontwerper. Specialisten in het Lab met optimale kennis van hun ambacht, staan de ontwerpers bij gedurende het hele onderzoek. Productontwikkelaars, machinebouwers en garenfabrikanten dragen allemaal bij aan dit kenniscentrum.

Hier is iemand bezig op het Textiel Lab
 


 
Het garenmeubel

Voor de bezoekers van het Textiellab is er een garenmeubel waarin de nieuwste ontwikkelingen van garens gepresenteerd worden.

 
Op de 3 etage is een enorme bibliotheek met alleen maar boeken en tijdschriften op het gebied van textiel.
 
 
Het was een heel interessante dag
we hebben onze ogen uit gekeken en enorm genoten

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015