zaterdag 30 januari 2021

Mijn boekenproject 2021, Virginia Woolf - een Kamer voor Jezelf.

Het eerste boek wat ik voor mijn boekenproject 2021 lees, is "Een kamer voor jezelf" van Virginia Woolf.  Ik heb in het boek een opschrift geschreven op 15-01-1980, dus ik heb het boek een lange tijd in mijn bezit.

Vanessa, Virginia en Toby

Virginia Woolf had het geluk om, na het overlijden van haar ouders, samen met haar zus, de schilderes  Vanessa Bell en haar broer Thoby Stephen naar een huis in de wijk Bloomsbury in Londen te kunnen verhuizen. Hier konden zij het strakke Victoriaanse protocol achter zich laten. Zij creëerden er hun eigen leven. Toby had mogen studeren, Virginia tot haar verdriet niet. Maar hij bracht zijn studievrienden mee en de jonge mensen genoten van elkaar. Alles was bespreekbaar, politiek, economie, religie, kunst, verhoudingen tussen man en vrouw. Ze worden onderling verliefd op elkaar en spreken vrij over sex. De beroemde Bloomsbury Group ontstond. Wanneer je van lezen houdt en van kunst of geschiedenis houdt moet je hier echt eens over lezen. 

A Room of One's Own is een uitgebreid essay van Virginia Woolf, voor het eerst gepubliceerd in september 1929. Het werk is gebaseerd op twee lezingen die Woolf in oktober 1928 hield op Newnham College en Girton College, hogescholen voor vrouwen aan de Universiteit van Cambridge.

Het boek is beroemd geworden door de stellingen 

 • Iedere vrouw zou een eigen kamer moeten hebben. Kunnen schrijven en niet afgeleid door mensen die plotseling binnenkomen en voor wie je, zoals Jane Austen, de roman die je aan het schrijven bent verborgen moet houden. 
 • Iedere vrouw zou 500 pond per jaar moeten krijgen, eigen geld geeft vrijheid.
 • En de beroemde vergelijking  over de zus van Shakespeare.


Haar werd gevraagd een voorspraak te houden over de vrouw en de roman
Hoe bouwt Virginia Woolf haar betoog op? 
 • Een vrouw huppelt over het gras op een mooie najaar dag en wordt er door een agent afgestuurd. Ze gaat een universiteitsbibliotheek binnen en wordt ook hier weggestuurd. Dames worden slechts toegelaten wanneer er een professor bij is. 
 • Overwegend dat er paleizen en kerken zijn gebouwd door mannen met geld, stelt zij zich de vraag: "Waarom hebben onze moeders ons, dochters zo weinig nagelaten? Wat is de invloed van armoede op de romankunst?"
 • Ze gaat de volgende dag naar de museumbibliotheek. Hier concludeert ze: "Mannen schrijven boeken over vrouwen, kasten staan er vol mee. Vrouwen schreven geen boeken over mannen. Waarom niet?"
 • Zij komt bij een boek van een professor met de titel "De geestelijke, morele en fysieke minderwaardigheid van het vrouwelijk geslacht". Mannen schrijven planken vol over vrouwen, vrouwen als verleidsters, vrouwen als muze, intellectueel niets van te verwachten. Is het boosheid? Is het niet mee een superioriteitsgevoel? 
 • Ze erft 500 pond en ontdekt het gemak van het bezitten van geld, daarvoor alleen voorbehouden aan mannen. 
 • Woolf bedenkt Judith, de zus van Shakespeare, om te illustreren dat een vrouw met Shakespeare's gaven de kans zou zijn ontzegd om ze te ontwikkelen. Net als Woolf, die thuis bleef terwijl haar broers naar school gingen, zit Judith vast in het huis: "Ze was net zo avontuurlijk, net zo fantasierijk, net zo enthousiast om de wereld te zien als hij. Maar ze werd niet naar school gestuurd." Terwijl William leert, wordt Judith door haar ouders gestraft als ze toevallig een boek oppakt, omdat ze onvermijdelijk een huishoudelijk karwei achter zich laat. Judith is verloofd, en als ze niet wil trouwen, wordt ze onder druk gezet door de familie.  Ze rent weg van huis naar Londen, wordt lastiggevallen en uitgelachen wanneer ze probeert acteur te worden en probeert te schrijven, en wordt uiteindelijk zwanger gemaakt door een acteur-manager die zei dat hij haar zou helpen. 
 • De vrouw geboren in de zestiende eeuw met een dichterlijke geaardheid, was een ongelukkige vrouw, in strijd met zichzelf. Geen eigen kamer en was in alles afhankelijk van haar vader of bij diens overlijden haar broer. Wanneer de vrouw alleen maar bestond in de verhalen die mannen over haar hebben geschreven, dan zou men haar voorstellen als een persoon van de allergrootste betekenis. In het praktische leven is zij van nul en gener waarde.
 • Eeuwenlang hoorden vrouwen dat zij ondersteunt wordt door de man en dat zij de man dient. Zij werd niet aangemoedigd om kunstenares te worden.
Virginia Woolf  bespreekt een aantal vrouwelijke schrijvers: 
 • Anne Finch, Countess of Winchilsea: A 17th-century poet and playwright (folger.edu) 
 • Margaret Cavendish, Duchess_of_Newcastle-upon-Tyne
 • Aphra Behn is remembered in Virginia Woolf's A Room of One's Own: "All women together ought to let flowers fall upon the tomb of Aphra Behn which is, most scandalously but rather appropriately, in Westminster Abbey, for it was she who earned them the right to speak their minds. Zij bewees dat vrouwen in hun onderhoud kunnen voorzien door te schrijven. 
 • With reference to Jane Austen, Virginia Woolf concluded: 

  Here was a woman about the year 1800 writing without hate, without bitterness, without fear, without protest, without preaching.  That was how Shakespeare wrote.
 • Vrouwen zitten te veel vast in denkpatronen die door mannen zijn geschapen. Tijd om daar uit te stappen! 
 • Vrouwen creërden eeuwenlang een wereld binnenshuis. Hier werd niet over geschreven. Het wordt tijd dat vrouwen dit wel gaan doen. Niet alleen strijd, overwinningen, jacht, reizen zijn onderwerpen van belang. Het vrouwelijke aspect van de menselijke geest is onderbelicht. Vanaf nu zouden vrouwen vrijuit moeten schrijven over dat gene wat hen bezigheid. 
 • Is de ideale schrijver niet degene die zowel het mannelijke als het vrouwelijke in zich verenigd? 
BOEKENPROJECT 2021
Een kamer voor jezelf - Virginia

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015