zaterdag 25 juni 2022

Rechters en abortus.


Raar eigenlijk, een Amerikaanse president die zijn rechters aanvalt. Eerlijk gezegd wist ik niet wat ik hoorde. Begrijp me goed, ik ben voor 100 % voor het recht van vrouwen op abortus. En dat nu het recht op abortus niet meer automatisch voor alle staten in de USA geldt geeft me koude rillingen. We weten allemaal dat het niet betekent dat wanneer abortus niet van de wet mag, er dan ook geen abortussen  meer zullen plaatsvinden.

Maar....... in de USA is een systeem dat de hoogste rechters van het land hun functie tot hun overlijden vervullen. Wanneer dan, met het 2 partijen systeem zoals de USA kent, een conservatieve president regeert kan hij conservatieve rechters benoemen op de vrijgevallen plek. Je kunt je afvragen of dit systeem de ideeën van het volk weergeeft? Maar het is wel het systeem wat de USA nu heeft. Wil je het anders probeer het dan op een democratische manier te veranderen, zou ik zeggen. 

Ik ben behoorlijk op mijn hoede wanneer een land ineens zijn rechters aanvalt. In de EU heeft bijvoorbeeld Judith Sargentina (klik) hard gevochten om Hongarije duidelijk te maken dat het weghalen van onwelgevallige rechters en er rechters voor terug plaatsen die recht spreken zoals een partij wil, niet tot de Europese normen behoort. De dappere strijd die ze voerde ligt nu onder vuur omdat Hongarije, die Europese sancties aan zijn broek heeft, weigerde hun aandeel van Syrische vluchtelingen op te nemen, maar nu wel veel Oekraïense vluchtelingen opneemt. Staan we nu met onze mond vol tanden? 

Nu is het in de USA, het recht op abortus inperken. Ik hoor dat er ook al streven is de rechten de LHBTIQ gemeenschap in te perken. Deze ideeën leven ook in Oost Europa. Hongarije o.a. en hoe denkt de Oekraïne hier eigenlijk over. Is het alleen corruptie wat zorgen baart? In Nederland vertolkt de groep Baudet deze ideeën. 

Sta ik te springen dat een land als de Oekraïne in de EU komt? Nee, ik denk dat we met vuur spelen. Er wordt gesteld dat ze eerst hun corruptie moeten aanpakken. Waar ik me eerder zorgen over maak is het nazi element dat aanwezig is. Ben ik ineens woordvoerder van Poetin? Hij zegt dit toch steeds? Zou het eigenlijk niet logisch zijn om in het vrije westen eens te bespreken hoe Poetin hier bij komt ipv het dood te zwijgen. Hier kun je bijvoorbeeld lezen over de leider van de AZOV regiment Andriy_Biletsky. Ooit hoorde ik Kysia Hekster van de NOS het over het "beruchte" regiment hebben en Mieke van der Wey hoorde ik in "het Oog op Morgen", radio tegen een Rusland deskundige over dit regiment de opmerking maken: "geen lekkere jongens", het antwoord dat ze kreeg "je speelt Poetin in de kaart". wiki/Azov_Regiment  

Eerlijk gezegd heb ik geen idee hoe onze rechters gekozen worden. Baudet heeft het altijd over onze "D'66 rechters". Klaarblijkelijk kunnen rechters onderdeel worden van een politiek spel. Ik vind dat we op onze hoede moeten zijn. En zijn we wel voldoende op onze hoede wanneer we Europa gaan uitbreiden? Wat willen we met EUROPA?

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015