zaterdag 9 maart 2024

Zorgen.


Oud(er) worden is een raar proces, maar nu voelt het zelfs als pijn. De wereld zoals ik die kende toen ik jong was en ouder werd is omgedraaid. Dingen waarvan ik dacht dat ze altijd zouden blijven staan nu op de schop. 

Was antisemitisme ooit weg? Ik hoorde als kind dit nooit meer. En geloofde het. De laatste jaren is het meer terug dan ooitMaar nu zie ik regelmatig op "X" mensen die ik hoog acht voor antisemiet uitgescholden worden, terwijl ze het niet zijn. Hoe kan dit nu? Hoe kan de wereld zo veranderd, zo verwarrend zijn geworden?

Toen ik kind was hoorde ik over de oorlog. Mijn moeder had een stapel schriftjes, ze waren dik, want vol met foto's en stukjes uit de kranten van 1940-1945, we bekeken ze samen. Toen ik tiener was hoorde ik dat jonge mensen naar de kibboets gingen in Israël, dat was hip en romantisch. Ik hoorde: "de Arabieren willen Israel de zee in drijven". Dit was lange tijd de kennis die ik had. Kennis en een gevoel, Israel, daar blijf je vanaf. 

Clinton en Arafat, hoe hoopgevend........... en dan stilte.

Internet komt en daarmee Hyves, Facebook, X, Instagram en langzaam dringt ook een andere werkelijkheid door. Ik neem actief deel aan de Anti Wilders Hyve en leer, leer, leer. Ik kom op Facebook Anja Meulenbelt weer tegen. De schrijfster van het boek de Schaamte Voorbij, een boek dat ik toen ik 20 was in 1 ruk uitlas. Zij trouwde later met een Palestijn en zette een hulporganisatie op om gehandicapten in het Palestijnse deel van Israel, te helpen. Via haar leer over de Nakba, leer over de geschiedenis van de Palestijnen. 

Voor 7 oktober zag ik op "X" filmpjes over hoe settlers Palestijnen pesten, hen uit hun huizen zetten, hun olijfboomgaarden kapot maken en hen in gevangenissen opsluiten, ook zie ik dat ze op onschuldige mensen schieten. Ik maak me zorgen. 

Ik zie en hoor op de media dat er een extreem rechtse regering in Israel is gekomen. Dat elke dag Israelis op straat demonstreren tegen de plannen van deze regering. Zo wil de regering oa de macht van het Hooggerechtshof inperken. Het Hooggerechtshof kan plannen van een regering tegenhouden wanneer die niet in overeenstemming is met de wet. Niet alleen in Israël speelt dit, ook in Europa, ook in Nederland. Politici zijn pislink wanneer er een rechter komt die hun plannen doorboort en tegenhoud. In Nederland gebeurde dit toen Urgenda won. Hiermee kwam "Stikstof" als probleem op nr 1. De politici die nu een rechtse regering in ons land proberen te smeden zijn o.a over de uitspraak van de rechter verbolgen. Ook hier zal men proberen de rechtspraak in te knotten zodra men de kans krijgt. Tsja, ik begon mijn stukje met "mijn wereld is omgedraaid. Het geloof in de rechtspraak wordt in Nederland aangetast. Ik vind het doodeng".

Ik lees vandaag in Trouw dat Wilders naar Orban gaat. trouw/wilders-mengt-zich-onder-zijn-extreemrechtse-vrienden-in-hongarije"Een grote eer, noemt Geert Wilders het op X. Eind april spreekt hij tijdens Cpac-Hungary, een conservatief evenement in Boedapest waar populistische en extreemrechtse politici van het Vlaams Belang en de Spaanse partij Vox zijn uitgenodigd. De Hongaarse premier Viktor Orbán is de hoofdgast". De man die zegt onze premier te willen worden??????

En dan zondag. De opening van het Holocaust Museum. Ik ben blij dat dit museum er komt. Want dit nooit meer, de leiders van Duitsland en Oostenrijk komen bij de opening. Mooi, de vroegere daders........maar..........ook President Herzog van Israël. Dat is een pijnpunt. Want wat Israel nu doet...

Ik maak me grote zorgen. De westerse wereld is gedraaid. Waar gaan we naar toe?

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015