vrijdag 18 september 2015

Biografie project 2015. Virginia Woolf.


In augustus las ik een biografie over Virginia Woolf. Ik ben al heel lang een bewonderaar van haar, ik hou van haar. Al vanaf de jaren 80. In de loop der tijd heb ik veel boeken over haar en de mensen om haar heen verzameld.


Virginia Stephen werd in 1882 geboren in Londen. Haar ouders waren Leslie Stephen een erudiet auteur, biograaf en criticus en Julia Duckworth, beroemd om haar schoonheid en goede werken. Voor beiden was het een tweede huwelijk en de kinderen uit beide huwelijken woonden bij elkaar in een  huis in Londen. Directe broers en zussen van Virginia waren Thoby, Vanessa en Adrian. Hoewel het een groot huis met veel verdiepingen was maakten de kleine kamers met de Victoriaanse inrichting toch een volle, donkere indruk. Er was altijd bezoek en het was dus een drukte van belang. De jongens gingen studeren, de meisjes bleven thuis. Omdat Leslie ontdekte dat Virginia van lezen en schrijven hield, stelde hij zijn bibliotheek voor haar open en hij gaf haar thuis onderricht. Vanessa wilde schilderen en zij mocht naar een schilderopleiding. Virginia heeft het altijd erg gevonden dat zij niet dezelfde kansen kreeg als haar broers.


Vanessa, Stella en Virginia

De klap was groot toen onverwacht hun moeder stierf. Haar stiefzusje moest nu het huishouden runnen, maar ook Stella stierf onverwacht en toen nam de 16 jarige Vanessa het over. Met grote stress want  haar vader werd erg zwaarmoedig na het overlijden van zijn vrouw en maakte iedere maand een drama wanneer Vanessa haar huishoudboekje moest laten zien. Hij schreeuwde dan dat zij hen allemaal aan de bedelstaf zou brengen. Iets wat ver bezijden de waarheid was, want toen Leslie stierf was er zoveel geld voor de zussen dat zij niet meer afhankelijk zouden zijn van een man of een baan.

En toen begon het.

Het leven voor de zussen..................Vanessa ruimde de spullen op, verkocht het huis, huurde een huis in de wijk Bloomsbury in Londen, waar ze samen met Thoby, Virginia en Adrian ging wonen. Thoby nam zijn vrienden van de universiteit mee naar huis en vrijelijk werd er over alles gediscussieerd. (These were rooms of their own, where things previously unthinkable were suddenly becoming sayable. "Semen?" asked Lytton Strachey, pointing at a stain on Vanessa Bell's white dress.)

Zo kwamen langs Lytton Stratchey, Clive Bell, John Maynard Keynes. Eerst waren de zusjes Stephen stil, maar allengs namen zij deel aan het debat en ontpopten zich als scherpe geesten. In die tijd was het ongewenst, meisjes die op deze manier optrokken met ongehuwde mannen. Dat veel van hen homoseksueel waren maakte niet dat dit gemakkelijker werd geaccepteerd door de familie. De zussen besloten de familie niet meer uit te nodigen. Weg waren de vormelijke Victoriaanse teaparty's, waar niets wezenlijks besproken mocht worden. Hun familie werd de Bloomsbury groep.


De groep heeft 10 kernleden.
Clive Bell, Vanessa BellE.M. Forster, Roger FryDuncan Grant, John Maynard Keynes, Desmond MacCarthy, Lytton Strachey, Leonard WoolfVirginia Woolf.

Virginia ging les geven aan volwassenen en werd een gewaardeerd boekrecensente. Zij ging door met het schrijven voor haarzelf.  Opnieuw een schok toen volkomen onverwacht haar broer Thoby stierf. Vanessa accepteerde een paar dagen daarna een huwelijksaanzoek van Clive Bell en Virginia ging samen met haar broer Adrian en enkele mannelijke Bloomsbury leden elders wonen.
 
Later accepteerde Virginia een huwelijksaanzoek van Leonard Woolf. Het werd een gelukkig huwelijk. Volgens haar neef Quentin Bell de beste beslissing die zij in haar leven nam. Want Leonard gaf haar zijn toewijding en liefde en zorgde voor stabiliteit. Hij zorgde ervoor dat ze voldoende at, dat ze voldoende wandelde in de natuur en dat ze voldoende uitrustte. Zij liet hem ook als eerste haar boeken lezen. Zij vertrouwde hem.

Leonard was niet op de hoogte van het feit dat Virginia een zenuwinstorting had gehad na het overlijden van haar ouders. Hij ontdekte het echter snel, want na hun huwelijk begon het opnieuw. Zij hadden net een huis gehuurd waarin ze een drukkerijtje waren begonnen, de Hogarth Press. Virginia werd ""gek."' Zij vloog Vanessa en haar vrienden aan, wilde niet eten, werd wantrouwig, hoorde vogels in het Grieks praten, was helemaal manisch. Het duurde maanden lang maar gelukkig herstelde Virginia. De dokter gaf aan dat een rustig leven met weinig spanning en veel regelmaat het beste zou zijn. Nu was Virginia al regelmatig een huis gehuurd op het platteland om daar rustig te kunnen schrijven. Samen zochten ze een huis en vonden Monk's House. Julie moeten echt eens op deze link klikken. Want het huis is zo mooi.

Hier leefden zij een rustig leven. Virginia schreef hier verder aan haar boeken. Zij wilde niet zomaar schrijven. Het was haar niet genoeg om te vertellen over een hoofdpersoon die allerlei acties uitvoert en dingen bedenkt. Voor haar was het leven veel complexer.

Met stream of consciousness bootst de schrijver het menselijk denken na door weergave van een ononderbroken stroom van ideeën, gevoelens, observaties en herinneringen. In tegenstelling tot verhalen met een conventionele plot kan het thema in stream of consciousness-verhalen ineens veranderen of het verhaal kan plots een andere richting uitgaan. Het volgt als het ware de grilligheid van de gedachten en gevoelens van de personageswiki/Stream_of_consciousness

Virginia Woolf schreef een flink aantal boeken. Het gaf heel veel spanning om de manuscripten aan een uitgeverij te geven en ook de publicatie van een boek was een gevaarlijk moment. Het gaf zoveel stress dat de kans dat Virginia weer ziek zou worden groot was. Ze ontdekte zelf dat wanneer ze, wat zij noemde, een tussendoor boek schreef, iets van die spanning werd weggehaald. Zo schreef zij Orlando, A Room of One's Own en Flush. Die boeken vind ik erg leuk.

Ik kan nog zoveel meer over haar vertellen. Dat zij een scherp observator was. Dat zij het leuk vond om bij iedereen die ze tegenkwam een verhaal te verzinnen. Over haar ontmoetingen met andere mensen. Over haar verhouding met Vanessa, haar zus. De zus die Virginia zo bewonderde. De zus die zo introvert kon zijn dat zij het moeilijk vond aan Virginia te vertellen dat zij zoveel steun van haar had gehad na het overlijden van haar oudste zoon. Toen Virginia het later van een ander hoorde was zij stomverbaasd. Zij had altijd het gevoel gehad dat zij op Vanessa bouwde en niet andersom. Dat na de Duitse bombardementen op Londen het huis van zowel Vanessa als van Virginia werden gebombardeerd. Al de schilderijen van Vanessa waren vernietigd. Virginia vond haar dagboeken terug in het puin.
Bekijk de filmpjes hieronder maar om nog meer verhalen te horen.
 
En toen kwam die vreselijke dag dat Leonard een brief vond.

I feel certain that I am going mad again. I feel we can't go through another of those terrible times. And I can't recover this time. I begin to hear voices, and I can't concentrate. So I am doing what seems the best thing to do. You have given me the greatest possible happiness. You have been in every way all that anyone could be. I don't think two people could have been happier 'til this terrible disease came. I can't fight any longer. I know that I am spoiling your life, that without me you could work. And you will I know. You see I can't even write this properly. I can't read. What I want to say is I owe all the happiness of my life to you. You have been entirely patient with me and incredibly good. I want to say that — everybody knows it. If anybody could have saved me it would have been you. Everything has gone from me but the certainty of your goodness. I can't go on spoiling your life any longer. I don't think two people could have been happier than we have been. V
 
Virginia voelde opnieuw dat haar ""gekheid"" begon. Ze kon het niet nog een keer doormaken, met misschien de kans om nooit meer beter te worden. Een ze wilde het Leonard ook niet nog een keer aandoen. Ze stopte haar zakken vol met stenen en liep de rivier in vlak bij hun huis. Drie weken later werd zij gevonden. Haar as is in de tuin van Monk's house begraven. Leonard heeft er alles aan gedaan om haar boeken, brieven, dagboeken voor ons te bewaren.
 
Op Pinterest heb ik veel informatie en foto's verzameld.
 
Pinterest/Charleston-farmhouse het huis van Vanessa
 
Hier kun je de stem van Virginia Woolf horen
 
 
 
Er valt nog zoveel meer te vertellen en te ontdekken. Ik blijf het leuk vinden over haar en de Bloomsbury Group te lezen, filmpjes en foto's te bekijken 
 
 
 
 

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015