zondag 23 februari 2020

"Super Olcay, hoe je met lef van niets naar de top komt" van Olcay Gulsen.


Ik wil dit jaar voor mijn boekenproject vooral boeken lezen m.b.t. de  economie, de financiële wereld en de agrarische sector. Ik had thuis een boek van Marianne Thieme uitgezocht en zag dat het op een afdeling van de bibliotheek staat waar ik normaal nooit kom. Ik moest de afdeling echt zoeken.  Ik pak het boek van Marianne Thieme, kijk even op dezelfde plank en zie het boek staan wat ik nu wil bespreken. De inrichting bij de bieb zijn soms wonderlijk.

Het boek waar ik het over heb  is: "Super Olcay, hoe je met lef van niets naar de top komt" van Olcay Gulsen. Ik hou van boeken over modeontwerpers, dus ik neem het mee. 

Olcay Gulsen begon met het importeren van kleding van merken als Criminal en 5th Avenue onder de bedrijfsnaam 2Stepzahead. Naar eigen zeggen ontmoette ze in 2004 tijdens een modeweek de eigenaar van het kledingmerk SuperTrash en startte een coöperatie. In 2009 zou Gulsen SuperTrash overgenomen hebben. Het merk SuperTrash werd daarna uitgebreid en sinds 2010 wordt de kleding in vierentwintig landen verkocht. In 2016 trok zij zich terug uit de directie van SuperTrash en ging verder met het door haar opgerichte modemerk: ST.Studio. Dit merk was echter verliesgevend. Meer info Supertrash

Het is een mooi vormgegeven boek. Op elk hoofdstuk volgt een overzicht van de tips die ze in het hoofdstuk gaf. Tussen de div. hoofdstukken vertelt een van haar medewerkster hoe zij Olcay ervaren. Met vallen en opstaan leert Olcay het vak. De tips zijn zo enthousiasmerend dat zelfs ik bijna denk dat ik een bedrijf kan beginnen. Ik pak er een paar uit. 
  • Vergeet dat je over een uitgesproken talent moet bezitten, begin gewoon
  • Ga van je eigen kracht en ideeën uit
  • Bscheidenheid voldoet niet meer in dit digitale tijdperk
  • Succes komt door hard werken
  • Doe alles in het begin zelf. zo leer je alle facetten
  • Wees proactief, de wereld bestaat uit samenwerkingen
Gaandeweg het lezen raak ik steeds meer verbaasd. Zij neemt iemand aan die een hoog salaris eist, maar ze heeft het geld eigenlijk niet. Zij huurt een duur winkelpand, maar heeft het geld niet. Hoe lukt het haar steeds weer kredieten te krijgen? Zij maakt financiële fouten. Wordt op het matje geroepen bij zoals ze zegt de hoogste baas van haar bank. Hij zegt dus jij bent die brutale donder die met ons geld een pand aan het kopen is? De bank werkt mee om haar uit de problemen te helpen. 

Zij heeft een enorme werklust, lef, ideeën, stormt erop af, houdt van actie, is super innemend, is grappig, kan overtuigen. Ik denk dat heel veel geldschieters dit in haar waardeerden. Dat zij haar leuk vonden. Haar lef leuk vonden. Ook wel dachten dat het iets kan worden wat hen ook geld zal opleveren. Zij is met hard werken, haar ideeën, lef en bluffen ver gekomen, maar ook diep gevallen. 

Ik lees dat in de tijd dat het faillisement van Super Trash werd uitgesproken dit boek uit kwam. Uiteindelijk is alles dus uit elkaar gespat. Wat Olcay nu doet is me niet geheel duidelijk. Ze werkt nu veel bij de televisie, o.a. Boulevard. Is haar merk teruggekomen? Ik lees er berichten over. Hoe het precies ziet weet ik niet. 

Boekenproject 2020
Kate Raworth - De Donut Economie
Olcay Gulsen - Super Olcay, hoe je met lef van niets naar de top komt

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015