zaterdag 5 december 2020

21 dingen voor 2021 lijstje nr. II. Structuur en kiezen.


Ik zocht gisteren de kerstspullen op

Ik ga weer verder met mijn 21 voornemens lijstje.

De afgelopen dag dacht ik erover na. En ik ontdekte dat de woorden structuur en kiezen steeds terug keren. Bij het begrip structuur zegt tegelijkertijd een stemmetje stom, wie wil er nu structuur? Bij structuur leg je jezelf vast en wie wil dit nu? Ik denk dan terug aan de tijd dat ik werkte en vast zat in de structuur die daarmee verbonden was. Vroeg opstaan, bijtijds naar bed. Het werk was meestal leuk, maar ik haatte het vastzitten in de tijd. Droomde over vrijheid.

Toen ik met pensioen was vond ik het structuurloze heerlijk. Eindelijk kon ik eens uitzoeken wat mijn biologische klok is. Ben ik nu echt het ochtendmens wat het werk van me maakte? Ik bleef lang op, echt lang, tot diep in de nacht en begon de morgens te missen. En ik ontdekte iets wat ik nooit gedacht had toen ik nog werkte. Tijd vliegt. In plaats dat ik zeeĆ«n van tijd heb vliegt de tijd. Ik ontdekte dat ik zowel een ochtend-als een avondmens ben, kan dat eigenlijk? En dat mijn biologische klok veel langzamer tikt dan de echte klok. En dat vond ik zo raar.

De afgelopen jaren probeerde ik verschillende dingen om structuur aan te brengen. Ik heb het nu aardig op orde. Is het boosaardige stemmetje hiermee weg. Nee hoor, volop aanwezig. Ik sus het met de woorden, van structuur kan altijd afgeweken worden šŸ˜Š


Maar nu het lijstje, opnieuw structuur en daarbij ook nog eens kiezen. Laat ik dit nu toch heel moeilijk vinden. Waar heb ik het over? Jullie zien dat ik al op 23 zit, de rode ideeĆ«n heb ik er nu bij gezet. En ik weet nu al dat er nog meer bijkomen. Wil ik er echt 21 hebben dan moet ik dus kiezen (of bundelen šŸ˜Š)

 1. Vorm geven aan de jaargetijden, op mijn blogs en via schilderen/tekenen
 2. Mijn boekenproject weer oppakken
 3. Kennis mbt illustreren uitbouwen
 4. Kennis mbt bakken uitbreiden
 5. Yoga gaan doen (nu al geen zin, hmm)
 6. Structuur vinden, planning op orde in wat voor vorm ook
 7. Uitzoeken hoe ik meer het gevoel krijg vooruit te gaan
 8. Toekomst verwachtingen bedenken
 9. Wandelen
 10. 4 grote schilderijen maken
 11. Fotograferen
 12. Uitzoeken of ik wil leren digitaal te tekenen
 13. Hopelijk weer naar de bieb, mijn vrienden en Den Haag, mijn broer
 14. Abonnement op Burgers Bush? 
 15. Evenwicht vinden in mijn zoektocht op de sociale media 
 16. Salem ook een Etsyshop 
 17. Iedere maand een tekening van een beroemde vrouw maken 
 18. Dozen met mooi papier beplakken
 19. Breien of haken, een col, handschoenen of sokken. Een trui? 
 20. Foto's opschonen 
 21. Meer verkopen Etsy 
 22. Uitzoeken waar uitgeverijen van kaarten zitten 
 23. Portretten tekenen van mensen met mondkapjes
Maar een dergelijk lijstje maken is niet het probleem. De moeite zit in het bedenken,  waar wil ik het komende jaar naar toe? Niet met de tram of vliegtuig, maar qua doelstelling. Ik voel me altijd goed bij een doelstelling. Een doelstelling heeft toekomst. Ik vind toekomst fijn. En wat is er nu mooier dan een schoon fris jaar om een doelstelling te bedenken?


Voorbeelden doelstellingen
 1. Welke soort boeken wil ik lezen?
 2. Wat wil ik leren op het gebied van bakken?
 3. Ik wil groeien op het gebied van schilderen en tekenen, maar wat dan? 
Ik kan natuurlijk denken, wat kan het me schelen? Ik heb toch alle vrijheid, ik kan toch doen en laten wat ik wil? Wie let erop wat ik doe? Die niet zo moeilijk, mens. 

Maar laat deze gedachte me nu net niet gelukkig maken. Een doelstelling, een project, iets voor elkaar krijgen wat ik graag wil, iets leren, iets nieuws, een toekomst, heerlijk. Misschien is het een idee om ook eens een brainstorm lijstje te maken van alles wat ik leuk vind. Soorten boeken. Wat heb ik in mijn hoofd om te schilderen etc. Gewoon, zonder grenzen te stellen en daar dan uit kiezen. Kijk dit bedoel ik, KIEZEN moeilijk.

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015