maandag 20 juni 2022

De tuin, nr.2.

Planten die we in de loop der tijd gehad hebben

Ik had een paar dagen hard gewerkt in de tuin en baalde 
En..... het is ook veel werk
Maar..... er zijn ook leuke kanten aan het hebben van een tuin

Ik ben niet opgegroeid met een tuin. Als kind woonde ik 4 hoog in een flatgebouw in de wijk Morgenstond in Den Haag.  Een flatgebouw wat vlak na de oorlog als modern werd beschouwd. Er was een douche en dat was heel wat. Ik herinner me de trappen nog en de mensen die onder ons woonden. Toen ik op mijn 22-e naar Arnhem verhuisde huurde ik kleine kamers. O.a. een zolderkamer in de wijk St. Marten in Arnhem. De zolderetage was hartstikke leuk, maar geen balkon en geen tuin. Wel een raam wat uitkeek over tussentuinen. Ik herinner me nog de kastanjeboom die in 1 van de tuinen van buren groeide, wat was die mooi. Maar in de zomer werd de etage bloedheet en keek ik verlangend naar beneden waar de onderburen in hun tuin zaten. Wat zou ik dat ook graag willen. Gelukkig was Park Sonsbeek dichtbij, dus daar kon ik naar toe gaan.

Maar toen kreeg ik een huis aangeboden in het zuiden van de stad. Een van Dam eenheid werd het genoemd. Een klein huisje, maar met een tuin, nieuwbouw. Mijn  broer en ik legden de tuin aan. Hij was zo mooi. Na 15 jaar verhuisden we. Ik was ondertussen getrouwd en we wilden graag wat groter woonden. Blij verrast waren we toe we een huis kregen met een zolder en een tuin. Ik vertelde gisteren al een en ander over alles wat we meemaakten in de tuin.

Maar nu wil ik het eens hebben over het leuke aan de tuin

  • Ik zie de seizoenen vanuit ons eigen huis veranderen. Bomen krijgen bladeren, ze worden diepgroen, ze verkleuren prachtig goudgeel en daarna zie ik de takken. 
  • In de winter zien we de vogels weer. In de zomer hoor ik ze prachtig zingen, 's morgens vroege ochtendconcerten. Door het voeren van vogels zie ik er veel, het geeft zoveel plezier. 
  • Wanneer in de lente de eerste zonnestralen komen zit ik in de tuin. Een boek erbij, eventueel een plaid over mijn benen.
  • In de zomer is het feest. Lekker eten in de tuin. De parasol omhoog. Bloeiende planten om me heen.
  • Bijen, ik vind het zo fijn dat ik ze zie. Ik heb speciale plekken gemaakt die geschikt zijn voor vlinders en bijen en andere insecten. Ik zie veel kleine kikkertjes en soms wormen en heel af en toe een muisje. Het maakt me blij.
  • Het werken in de tuin houdt me gezond. 
  • Nu de coniferen weg zijn is de tuin mooier dan ooit geworden. In de potten hebben we dit jaar "ouderwetse" planten staan.
Ooit, wanneer het trappenlopen moeilijk gaat worden willen we nog 1 keer verhuizen. Ik hoop dat we dan een balkon krijgen. Ik verheug me nu al op alle planten die ik daar in potten neer ga zetten.

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015