donderdag 22 december 2022

De vuurdoop heb ik gehad.

 Gisteren ben ik helemaal vergeten foto's te maken 

Daarom een foto van niet zo lang geleden in de tuin

Gisteren was ik voor het eerst sinds ongeveer 3 jaar weer in mijn eentje in de binnenstad. Tijdens de corona periode ben ik eenmaal geweest om mijn bibliotheekboeken af te geven. Daarna niet meer. Dit jaar ben ik er 1 keer met een vriendin geweest. Maar nu dus wandelend door de stad in mijn eentje.

HOE WAS HET?

Het voelde vreemd, een Alice in Wonderland gevoel. Uitstappen uit de bus, rechts CoolBlue, links wat ooit V&D was, nu TMax. Het was leuk de winkels weer te zien. Welke zijn er nog en welke zijn nieuw? Zag ik het nu goed, zijn er aardig wat nieuwe, duurder uitziende damesmodezaken gekomen? Jullie weten wel, mooie warme belichting, moderne sierletters op de etalages en de winkel niet mudvol gestampt. Ik zag zeker 3 of 4 chocoladewinkels, de ene nog leuker dan de andere. Bij 1 winkel stonden klanten tot buiten. Een man die kwam aanlopen vroeg:" Is het hier gratis?". Ik zag ook leuke kleine winkeltjes in de Arnhemse 7 straatjes. Zo'n leuk buurtje 7 straatjes, Arnhem. Je kunt mij niet blijer maken dan een boekhandel. Ik liep naar mijn favoriete boekhandel Hijman- Ongerijmd. Een kleine, intieme boekhandel. Ik vroeg de verkoopster of ze me wilde helpen een boek te vinden en het lukte. 

Eerder was ik ook nog terecht gekomen op het Kerkplein. Ik zag nu voor het eerst hoe het is geworden. Ik had het nieuwe filmhuis al gezien, we hebben er zelfs films in bekeken. Maar de gezinswoningen tussen kerk en filmhuis zijn nu af. Daar sta ik dan en weg is mijn mooie weidse plein. Het plein dat ik nu voor de tweede keer veranderd zie. 

Toen ik begin jarig 70 in Arnhem kwam wonen was het een kleiner plein met autowegen er langs. De woonhuizen van na de oorlog, winkels aan 1 kant, de Profimarkt herinner ik me. Ooit, in 1979 (ik zag de datum terug in de Facebook groep Oud Arnhem) ijzelde het vreselijk. Glibberend ben ik toen, gearmd lopende, met een collega het plein overgestoken. Ik zie het nog voor me. Het plein werd verbouwd, opnieuw bestraat, echt mooi en er kwam een lage fontein. Er werd markt op gehouden en in de zomer speelden blote kindertjes te midden van de stralen van de fontein. Het was goed, het was mooi. 

foto de Gelderlander 

Maar er kwamen nieuwe plannen. Het plein is nu volgebouwd. overigens was dit ook de situatie voor WOII. Toen Arnhemmers voor het eerst over de plannen hoorden konden we niet voorstellen dat dit kon gebeuren, volbouwen? We kregen foto's te zien van voor de oorlog, echt, was het ooit zo geweest? We werden lekker gemaakt met de beek die onder de stad stroomt en nu naar boven werd gehaald. 

En nu sta ik er en kom van een andere kant dan normaal. Normaal zie ik het Filmhuis en de beek en het minipleintje ervoor en ik vind dit ook mooi. Nu loop ik langs de kerk en sta tegenover de luxe huizen. Het is wennen. Hier zie je foto's van de diverse fase's van het plein door de jaren heen. indebuurt-9-x-fotos-van-het-kerkplein-in-arnhem

Goed, de vuurdoop heb ik gehad

 Waarschijnlijk ga ik nu wat vaker 

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015