zondag 17 april 2016

Mijn 49 weken project. Weet ik eigenlijk wel wat er allemaal mogelijk is via de bibliotheek

Ik ga al tientallen jaren naar de bibliotheek. Sinds kort zit onze bieb in een prachtige nieuw gebouw. Maar het oude, bedompte gebouw bezocht ik ook met veel plezier. Want ik hou van boeken, ik hou  van de inhoud, maar ook van de kaft, het papier, de gebruikte letters, ik vind boeken lekker ruiken,

Sinds kort doe ik mee aan het bieb panel. Eens in de zoveel tijd worden mij per email vragen gestuurd over de bibliotheek. En er wordt gevraagd naar mijn wensen en ideeën. Maar ik dacht ineens:""Weet ik eigenlijk wel wat er allemaal mogelijk is via de bibliotheek""? Daarom heb ik deze week de website van de bibliotheek eens grondig bekeken. En jawel, er zijn dingen die ik niet wist!

Ik weet dat de bibliotheek allerlei activiteiten ontplooit. Bijvoorbeeld cursussen voor ZZP-ers. Het geven van informatie over het gebruik van  nieuwe media. Wanneer iemand, autochtoon of allochtoon, moeite heeft met lezen en schrijven kan men bij de bibliotheek terecht. 

Maar zijn er activiteiten die mij onbekend zijn?

BoekStartkoffertje

 
Als je baby ongeveer 3 maanden is, krijg je van de gemeente een waardebon voor het BoekStartkoffertje, mits de Bibliotheek in jouw omgeving meedoet aan BoekStart. Ga met de waardebon naar de Bibliotheek, maak je baby lid en ontvang het gratis BoekStartkoffertje, bezoek de BoekStarthoek en bekijk welke nieuwe boekjes jij en je baby kunnen ontdekken! boekstart/wat-is-boekstart/boekstartkoffertj/

  Het Werkboek

Op deze pagina kun je een boek vinden op basis van de eigenschappen van het verhaal.
 
Grappig, je kunt kiezen tussen verdrietig-vrolijk, grappig-serieus, veilig-verontrustend etc.
 
Op deze pagina kun je een boek vinden op basis van karakteristieken van het personage, het soort plot of de plaats waar het verhaal zich afspeelt.
 
Ik heb het een paar keer gedaan en het brengt inderdaad boeken naar voren die ik zou willen lezen.
 
 Muziekweb

muziekweb is de muziekbibliotheek van Nederland
 
Ik ben meer van de boeken dan van de muziek. Maar ik ben enthousiast geworden van dit Muziekweb. Natuurlijk kan ik muziek luisteren via een of andere stream. Ik heb het wel eens geprobeerd, maar ik vond het allemaal nogal onhandig. Ik luister en kijk wel veel naar filmpjes op You Tube. Toch zag ik gisteren een leuk filmpje via Muziekweb van een Haagse muziekgroep uit de jaren 60 en luisterde ik naar de muziek van Om Kalsoum, de beroemde Egyptische zangeres.
 
Via Audiolezen.nl kan iedereen met een leesbeperking (bijvoorbeeld blind, slechtziend, dylectisch) ruim 70.000 gesproken boeken en vele tijdschriften en kranten beluisteren. Deze kunnen worden gedownload of gestreamd via de website of via een gratis app op een smartphone of tablet.
 
 Passend Lezen
 
Bibliotheekservice heeft voor iedereen met een leesbeperking een passende oplossing, zoals Audiolezen, Braillelezen, Letterlezen en Combilezen. De collectie van Passend Lezen bestaat uit meer dan 70.000 gesproken boeken en een uitgebreide kiosk met circa 125 gesproken titels van populaire kranten en tijdschriften.
Aanvullend zijn er ruim 12.000 braille boeken verkrijgbaar. Daarmee komt leesplezier binnen ieders bereik. De collectie is exclusief beschikbaar voor mensen met een leesbeperking.
 
Leesgroepen

Lees je graag boeken? Vind je het leuk om met anderen hierover te praten? In een leeskring worden boeken gezamenlijk besproken. In de Bibliotheek zijn verschillende groepen actief. Er zijn leeskringen Nederlands, filosofie en geschiedenis op verschillende locaties.
Stichting Senia biedt (o.a. in de Bibliotheek) leesgroepen voor actieve senioren over de Nederlandse literatuur en geschiedenis. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Senia.
 
Delpher
 
In Delpher vindt u miljoenen gedigitaliseerde teksten uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften die u allemaal woord voor woord kunt doorzoeken. De teksten komen uit de collecties van diverse wetenschappelijke instellingen, bibliotheken en erfgoedinstellingen. Ze worden hier onder één knop aangeboden om het vinden van informatie voor u gemakkelijk te maken.

Delpher biedt voor iedereen de originele teksten uit meer dan ruim 1,3 miljoen kranten, 1,5 miljoentijdschriftpagina’s en meer dan 320.000 boeken uit de 15de tot de 21ste eeuw. En het aanbod zal de komende jaren alleen maar groeien. Van 30 miljoen pagina’s nu tot 50 miljoen over een paar jaar. delpher


Pressreader
 
3.600 kranten, in meer dan 60 talen, uit meer dan 100 landen. Naast vijf Nederlandse dagbladen, kun je via Pressreader kranten, lifestylebladen en vaktijdschriften raadplegen uit onder meer de VS en Saoedi-Arabië. Ze zijn allemaal actueel en er is een archief tot 60 dagen terug. library.pressdisplay

Heel wat activiteiten die ik niet kende. Leuk om nu te weten. Ik ga daar zeker eens mee aan de slag.

De komende week ga ik me eens storten op de wondere wereld van de smartphone. Tot nu toe wilde ik geen smartphone. Tch begin ik langzamerhand wat voordelen te ontdekken. Wanneer wij er 1 willen kopen waar moeten we dan op letten. Ik ga het eens uitzoeken.

MIJN 49 WEKEN PROJECT
  1. Pesto maken
  2. Wanten/handschoenen breien
  3. Sokken breien
  4. De theorie rond het bakken van een cake
  5. Mijn kaarten op een nieuwe manier tekenen
  6. De staten van de Verenigde staten. Ik onthoud nooit waar welke staat ligt
  7. De staten van de Verenigde staten. Ik onthoud nooit waar welke staat ligt
  8.  De staten van de Verenigde staten. Ik onthoud nooit waar welke staat ligt
  9. Europa is helemaal veranderd sinds ik naar school ging. Hoe heten de landen nu?
  10. Groentespreads maken
  11. Crêpes Suzette maken
  12. Hoe maak ik Baba Ganoush
  13. Quakers en Amish
  14. Indianen
  15. De slavernij
  16. Treinen in America
  17. Route 66
  18. Tolstoi (afkomstig via mijn boekenproject)
  19. een nieuwe TV kopen
  20. Kaarten maken n.a.v het nieuws
  21. rouwkaarten ontwikkelen
  22. Een nieuw tijdschema bedenken
  23. Vrijer teken- en schilder materialen gebruiken
  24. Modekwartier
  25. Afsluitende week globale informatie USA
  26. Tuinplanten voor schaduwtuin zoeken
  27. Wat staat er voor info op de website van de bibliotheek 
  28. Welke smartphone past bij ons?
 
 
 

 
 

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015