vrijdag 28 juli 2023

 

                                                      Er was nog een reden dat ik naar de stad moest. Ik kreeg via email een reminder bibliotheek boeken moeten worden ingeleverd. Ik wandelde dus naar het Rozetje, de buurtbieb in mijn wijk, maar.......die bleek gesloten, zomervakantie. Ik moest dus naar Rozet in het centrum. Nu............. totaal niet erg.

Het boek wat je links ziet leende ik. Ik heb deze biografie met zo'n groot plezier gelezen en zoveel over Simone de Beauvoir geleerd. Ik vind het niet erg dat het terug moet, want ik ben binnenkort jarig en zet hem dan op mijn wensenlijstje. Het boek rechts is van mijzelf.

Ik wil op dit moment eigenlijk liever rustig thuis boeken uitzoeken en ze reserveren. Daarom nam ik geen boeken mee uit de bieb. Ik lees deze periode mijn eigen boeken weer, heerlijk. Ik ben nu bezig met "de Brieven van Simone de Beauvoir aan Nelson Algren". Na de Tweede Wereldoorlog waren Simone en Sartre min of meer beroemd geworden. Sartre was al uitgenodigd en naar de USA gereisd. Simone was blij ook uitgenodigd te worden. Ze keek haar ogen uit. Ze schreef er een boek over. 

De mensen die haar uitnodigden hadden een vol programma voor haar gemaakt. Maar Simone wilde iets anders, het echte Amerika zien. Ze besloot te gaan wandelen, iets wat ze graag deed. Ze wandelde o.a. door de zwarte wijk Harlem en genoot, later werd haar vertelt, dit nooit meer doen, ze grinnikte inwendig. Een vrouw gaf Simone het telefoonnummer van Nelson Algren, een schrijver die in Chicago woonde, de stad waar Simone naar toe zou gaan. Opnieuw werd ze op alle manieren in de watten gelegd. Ze begon het vervelend te vinden en herinnerde zich het telefoonnr. Algren neemt op, hoort een dame in een raar soort Engels praten en hangt op. Zo gaat het 3 keer tot hij besluit te blijven luisteren. Hij vraagt zich af "Who the hell is Simone de Beauvoir"? Ze ontmoeten elkaar. Hij laat haar zijn Chicago zien, straten vol menselijk gedoe. Ze geniet. De vlam slaat over en ze zijn hopeloos verliefd. Ze zullen elkaar regelmatig opzoeken en maken grote reizen. Hij bezoekt ook enkele maanden Parijs. 

Haar brieven aan hem zijn zo mooi, ik geniet. Ze begint ermee de eerste keer dat ze terugkeert naar Parijs met een hart vol liefde voor hem. Omdat ze hem alles moet omschrijven, wat is Parijs, hoe ziet het eruit, hoe ruikt het, hoe hoort het, wie zijn de mensen die ze ontmoet, is het zo mooi. Haar natuurbeschrijvingen, haar beschrijvingen van haar gevoel, haar grapjes, haar "lichtheid". Zo mooi.

            BOEKEN PROJECT 2023
              
                          De Vrijdagavond Vriendinnen Club - Kate Jacobs
                            Er groeit een boom in Brooklyn - Betty Smith
                            Bestemming Parijs - Mirjam Mieserius  
                            Een Zomer in Venetië - Nicky
                            Opzij - Cathy Kelly 
                            De Zeven Zussen - Lucinda Riley
                            Schaduw - Lucinda Riley
                            Storm - Lucinda Riley
                            Pearl - Lucina Riley 
                            Chansons - Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps
                            Het Koetshuis - Karin Quint
                            De Kleur van Thee - Hannah Tunnicliff
                            De Paradijsvogelbloem - Margot Berwin
                            De Boekwinkel op de Hoek - Annie Darling
                            Brieven van Simone de Beauvoir aan Algren

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015