zaterdag 25 mei 2019

Druppels.


Boekenproject 2019. Murat Isik "Mijn Moeders Strijd". Murat Isik schreef dit  essay voor de Boekenweek 2019

Begin jaren vijftig wordt Murat Isiks moeder Aynur geboren in een arm dorp in Oost-Turkije. Haar ouders investeren alles in hun zoon - hun hoop voor de toekomst -, hun dochters zullen immers worden uitgehuwelijkt.

‘Van de ene dag op de andere begon haar moeder haar vrijheid in te perken en te strooien met ge- en verboden. ‘En steeds wanneer ik vroeg naar de reden van het gebod, zei mijn moeder: ‘Omdat je een meisje bent.’ Het was telkens hetzelfde. ‘Omdat je een meisje bent, moet je … Omdat je een meisje bent, mag je niet. ‘Omdat je een meisje bent.’ Mijn god, alsof het een vloek van de duivel was.’

Door keer op keer de door haar broer gekozen huwelijkskandidaten af te wijzen, komt ze voor het eerst in verzet. Tot de druk zo hoog oploopt dat ze wel moet trouwen. Ze wordt geschaakt door haar verloofde. Via hem komt ze begin jaren tachtig terecht in de Amsterdamse Bijlmer, waar ze sociaal geïsoleerd raakt. Ze heeft echter een wens en maakt plannen. Haar man steunt haar hierin niet, mislukt zelf.

Ze werkt hard om in de behoeften van haar kinderen te kunnen voorzien en ze stimuleert hen. Ze wilt dat ze naar het VWO  gaan en daarna naar de universiteit.Wanneer de kinderen eenmaal op het VWO zitten, gaat ze als voedingsassistent aan de slag bij het AMC in Amsterdam. Door te werken groeit haar zelfvertrouwen. Door de waardering die ze van leidinggevende en collega’s krijgt, en door haar financiële vrijheid bloeit ze op.

Hoogtepunt is  wanneer zij zelfstandig een huis koopt. Na het lezen hiervan denk ik regelmatig wanneer iets me tegenzit: "De moeder van Murat Izik kocht een huis".

Isiks vader Hasan verbiedt Aynur boeken van de Turkse feministe Duygu Asena te lezen. Later, als Aynur eigen inkomsten heeft, koopt ze op een reis naar Turkije zelf Asena’s boek "De vrouw heeft geen naam", dat ze nadrukkelijk laat slingeren in de flat. Asena is later de naam die Isik geeft aan de moederfiguur in zijn succesroman "Wees onzichtbaar''.

BOEKENPROJECT 2019
De Droom van de Leeuw - Arthur Japin
Tegen terreur / Beatrice de Graaf
In het spoor van de Russische Ziel - Peter d´Hamecourt
Mijn Amerika - Mart Smeets
Rose - Rosita Steenbeek
Mijn moeders strijd - Murat Isik
Ik kom terug - Adriaan van Dis

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015