maandag 11 maart 2024

Mijn boekenproject 2024, Dagboek van een Boekverkoper, Shaun Bythell.


Ineens schoot de gedachte door mijn hoofd, vraag Bing Copilot (AI) eens een beschrijving te geven van dit boek. Ik lees steeds dat scholieren zo hele werkstukken vervaardigen zonder er veel zelf aan te doen. Dit is het eerste resultaat:

"Shaun Bythell, de eigenaar van de grootste tweedehands boekhandel van Schotland, heeft verschillende boeken geschreven over zijn ervaringen als boekverkoper. In zijn boek “The Diary of a Bookseller” geeft Bythell een humoristisch en soms cynisch verslag van zijn dagen als boekverkoper. Hij beschrijft zijn interacties met allerlei soorten klanten, die zowel grappige als vervelende situaties kunnen veroorzaken. Ondanks zijn soms mopperige toon, blijkt uit het boek zijn diepe liefde voor boeken.

Een terugkerend thema in zijn boeken is de strijd tegen grote online boekverkopers zoals Amazon. Bythell uit regelmatig zijn ongenoegen over deze giganten, die proberen reguliere boekwinkels uit de markt te prijzen door zelfs onder de uitgeversprijs te gaan zitten.

Een ander interessant aspect van zijn boeken zijn de beschrijvingen van zijn medewerkers. Ze zijn vaak eigenwijs en doen vaak het tegenovergestelde van wat hij hen vraagt. Dit leidt tot veel humoristische situaties en misverstanden".

Iedere bladzijde van het boek begint met een citaat van George Orwell, die ooit ook in een boekhandel werkte. Ik wist dit niet, heb al opgezocht of ik daar iets meer over kan vinden. Ik dacht, ik vraag of Copilot 2 anekdotes van Orwell kan schrijven. Dit is het antwoord: 

"In “Dagboek van een boekverkoper” begint Shaun Bythell elke nieuwe maand in zijn dagboek met een korte reflectie op een citaat uit “Bookshop Memories” van George Orwell1. Helaas, zonder toegang tot het volledige boek, kan ik geen specifieke anekdotes van Orwell uit “Dagboek van een boekverkoper” geven. Ik raad je aan het boek zelf te lezen voor de volledige context en waardering van de anekdotes en reflecties van Orwell. Het is een fascinerend inzicht in het leven van een boekverkoper! "😊

Prima advies zeg ik 😀

Nu even zelf..... Ik heb genoten van het boek. Ik ben er ondertussen mee bekend dat Shaun nog een boek schreef, heerlijk. Alles wat Copilot in het kort schrijft is waar, het boek is grappig met een wrange ondertoon. Via dit boek kom ik terecht in een stuk van Schotland waar ik niets van weet. Wigtown, het stadje waar de boekhandel staat is een BOEKENSTAD om u tegen te zeggen, zoveel activiteiten. Terwijl het volgens Google Earth behoorlijk afgelegen ligt. Ik leerde ook meer over het boekenvak.

Wat lastig is zijn de namen van dorpjes, gebieden rond het stadje, maar vooral ook schrijvers en boeken waar ik nog nooit van gehoord heb. In het begin zocht ik ze op internet, maar dat maakte het lezen zo langzaam, dat ik daar mee gestopt ben. Er is maar 1 boek wat ik me nu nog herinner en dat is omdat het tweedehands 8000 pound waard was, The Birds of America van John James Audubon. Wat heel veel is, wanneer ik de bedragen lees die bezitters krijgen voor hun boeken wanneer Shaun ze op komt halen. Wanneer ik nog mocht denken dat een bibliotheek waarde in geld vertegenwoordigd dan ben ik daar nu wel van af geholpen. 

Waar ik ook van schrok zijn de enorme hoeveelheid boeken die er in de wereld zijn. Natuurlijk zie ik boekwinkels vol. Maar al die mensen die ze kopen en bibliotheken aanleggen, ze bewaren en overlijden en dan........ dan komt er iemand als Shaun langs en neemt er een paar uit die hij denkt te kunnen verkopen. En de rest?

terug naar Wigtown – AnnaBookBel

MIJN BOEKENPROJECT  2024

Reizen met Charley - John Steinbeck

Reizen zonder John - Geert Mak

De dochter van de Verhalenverteller - Saira Shaw

Dagboek van een Boekverkoper - Shaun Bythell

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015