zaterdag 26 september 2009

Drie interessante sites met betrekking tot geschiedenis

http://www.inghist.nl
Zeer interessante site over de geschiedenis. Oa. biografieen over Nederlandse vrouwen, de brieven van Willem van Oranje, Hugo de Groot e.a.

______________
http://biografie.vara.nl/splash

Rijke en immer uitbreidende verzameling van historische fragmenten en teksten van de VARA sinds de oprichting in 1925. Via de tijdslijn op de website kunnen gebeurtenissen, personen en programma's door de jaren heen en de bijbehorende fragmenten bekeken worden. Er kunnen ervaringen en herinneringen aan toegevoegd worden, zodat in de loop der tijd een steeds completer overzicht van de VARA-geschiedenis ontstaat.http://entoen.nu/spinoza/beeld-en-geluid/spinoza#beeld

Boeken van Spinoza

Nadat de filosoof Spinoza in 1677 overleden was, werd door een notaris een inventaris gemaakt van zijn nagelaten inboedel. Veel was het niet, maar van de ongeveer 160 boeken werd wel een redelijk goede beschrijving gemaakt. En daarmee weten we welke boeken Spinoza tegen het einde van zijn leven in huis had.
De boeken werden verkocht en zijn zo “verloren gegaan”. Maar rond 1900 werd door de Vereniging Het Spinozahuis begonnen met een reconstructie van deze collectie door identieke exemplaren aan te kopen.
Van deze gelegenheid is gebruik gemaakt om deze collectie te catalogiseren. De boeken van Spinoza, samengesteld door Tonnis Musschenga en Jacob van Sluis bevat deze lijst van nagelaten boeken.
Goed dat de makers hebben gekozen voor gekozen voor Open Access. Wel even geduld hebben met downloaden, want het is een heel groot (26Mb) bestand. Maar dan heb je ook wat: een prachtig overzicht van het boekenbezit van Spinoza, met een aantal foto's van boeken die de Vereniging Het Spinozahuis in haar bezit heeft. En een fraaie facsimile van de in 1677 door de notaris opgestelde inventarislijst. Waarna deze tekst van de notariële inventarisatie integraal is getranscribeerd en met een schrijfletter weergegeven.

http://philosophy.eldoc.ub.rug.nl/FILES/root/Sluis/boekenvanspinoza/Boeken_van_Spinoza.pdf

Boodschappen gedaan en op de terugweg een eindje gewandeld en deze foto's gemaakt
.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015