maandag 19 september 2016

Boekenproject 2016. Fortuna's dochter en Portret in Sepia van Isabel Allende.


He, he, he, he............................ik ben weer bij
Ik heb nu bij alle boeken die ik dit jaar las een kaart gemaakt

Ik las 2 boeken van Isabel Allende
Fortuna's dochter en Portret in Sepia
Het leuke van deze boeken is
dat Portret in Sepia verder vertelt over de levens die je in Fortuna's dochter hebt leren kennen
Beide boeken staan vol prachtige verhalen over mannen en vrouwen
Je kunt ze ook los van elkaar lezen


In Fortuna's dochter leren we Eliza Sommers kennen. Als zeventienjarige wordt zij verliefd op een jongen die haar verlaat om in Californië naar goud te gaan zoeken. Zij beslist hem stiekem achterna te reizen in het ruim van een schip. Allengs blijkt zij zwanger te zijn. Een Chinese arts Tao Chi'en  die als matroos aan boord van het schip werkt ontfermt zicht over haar. Bijna verliest zij haar leven. Wanneer ze in Californië aankomt, gaat ze op zoek naar haar geliefde. Zij knipt haar haar af en kleedt zich als een man zodat ze zich vrij kan bewegen. Ze neemt allerlei soorten werk aan, bij een circus en uiteindelijk leert ze taarten bakken. Haar vriend zal ze niet vinden, maar langzaam dringt tot haar door dat zij heel erg veel van Tao Chi'en is gaan houden. 


Paulina Rodriguez de la Cruz dwingt haar familie haar te laten trouwen met wie zij wil. Zij neemt hierbij grote risico's, maar krijgt haar zin. Zij blijkt een enorm zakelijk talent te bezitten en vergaart allengs een fortuin. 1 van haar briljante ideeën is om met een schip naar de Antarctica te reizen. Hier het schip vol te laden met ijs en hiermee naar Californië te reizen. San Francisco is een stad in opbouw. Het wordt heel mooi beschreven. Het verschijnen van wijken met verschillende klassen en etniciteiten. Eerst de eenvoudige architectuur, allengs verschijnen er steeds grotere huizen.

Omdat men zelf geen koelsystemen heeft brengt Paulina haar ijs ernaar toe, samen met alle heerlijke fruit en groentes uit Chili. Zij laat een prachtig huis bouwen in San Francisco met alle grandeur die ze maar kan verzinnen.

In Portret in Sepia
ontmoeten de 2 vrouwen elkaar

Eliza en Tao Chi'en trouwen en wonen in de Chinese wijk. Hij werkt als arts en zij heeft een eigen banketbakkerij. Zij blijven de rest van hun leven verliefd op elkaar. Zij krijgen een beauty van een dochter, Lynn Sommers. De zoon van Pauline del Valle, die een losbol is, verleidt Lynn en laat haar zwanger achter. Ze sterft en laat haar baby dochter Lai Ming achter. Elize en Tao Chi'en  zorgen voor haar.  


Op een morgen staat Eliza op de stoep bij Paulina en vraagt haar de zorg van hun kleindochter over te nemen. Tao Chi'en is overleden en zij wil hem naar China brengen om te begraven.

Pauline die nu ouder is geworden en heel erg dik, maar nog steeds despotisch is en vol met ideeën zit hoe ze nog rijker kan worden ontfermt zich over haar kleindochter. Ze geeft haar de naam Aurora. Tussen hen tweeën ontstaat een warme band. Aurora lijdt aan nachtmerries die haar erg uit haar evenwicht brengen. 

Na het overlijden van haar man gaat Paulina terug naar Chili. Wat ik heel leuk vind is dat zij haar butler, een Engelsman die alles regelt en in de gaten houdt, wil ontslaan zodat hij kan terugkeren naar Engeland. Maar deze is zo verknocht aan haar dat hij haar een voorstel doet. Trouw met me, vraagt hij. Ik kan dan met je meegaan. Jij wordt niet aangezien voor een weduwe, Een getrouwde vrouw heeft veel meer bewegingsvrijheid. Dat doen ze. Niemand in Chili kent zijn achtergrond. Hij ontwikkelt een aristocratische stijl. Zijn mening telt. Hij is een steun voor zowel Paulina als voor Aurora.

Aurora sluit een liefdeloos huwelijk. Zij ontwikkelt zich tot fotografe en wordt hier goed in. Later in het boek ontmoet zij een man bij wie zij wel geluk vind. Aan het eind wordt duidelijk wat er gebeurd is waardoor Aurora zulke nachtmerries heeft. De roman is hierdoor knap opgebouwd. Isabel Allende's vrouwen zijn sterke vrouwen. Zij gaan niet bij de pakken neerzitten wanneer het leven tegen zit. In de boeken komen nog veel meer interessante mensen voor. Ook krijg je informatie over de geschiedenis van Chili en Californië. Ik ben een fan van haar boeken. Ik vind het altijd jammer wanneer ik 1 van haar boeken uit heb.


Deze boeken las ik in 2016
Fortuna's dochter- Isabel Allende
Het Proces - Kafka
Portret in Sepia _ Isabel Allende
De Japanse minnaar - Isabel Allende
To a God unknown - John Steinbeck
de Wilden - Marion Pauw
Cannary Row - John Steinbeck
Huckleberry Finn - Mark Twain
 Ivan Toergenjev - Vaders en Zonen
John Steinbeck- Reizen met Charley
Geert Mak - Reizen zonder John
Maya Angelou -  Ik weet waarom gekooide vogels zingen
 Emile Zola -Thérèse Raquin
Remco Campert - Een liefde in Parijs
Leo Tolstoi- Oorlog en Vrede

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015