zaterdag 20 januari 2024

Ik loop door een sprookjesstad.


Een poos terug las ik De Laatste Boekwinkels van Londen
 Een indrukwekkend boek gerikleurrijk+londen+paternoster+row
Een van de beroemde boekenstraten was Paternoster Row
Het boek speelt zich af in WOII en vertelt over de bombardementen op Londen
De hele buurt plat gebombardeerd

Jullie weten dat ik het leuk vind om via YouTube door steden te wandelen. Het aantal wandelingen die mensen filmen is oneindig. Bedenk een stad en er is een wandeling. Ik ben er tijdens corona mee begonnen en iedere dag loop ik wel een periode met iemand mee. En leer zo van alles, zoals waarom de brandtrappen langs de panden in New York zitten en hoe het werkt. Waarom er in Soho in NYC de straat uit glazen bobbels bestaat. Omdat vroeger de grote werkruimtes onder de grond zaten en zo kregen de werkers licht. Nu zijn al die vroegere werkruimtes omgebouwd tot ruime woonplekken.

Sinds dit jaar loop ik ook geregeld door Londen. Ik zag op de tv de film Notting Hill weer opnieuw. Het was de eerste film die Salem en ik in de bioscoop zagen. Nu ik hem terug zag vond ik hem nog steeds leuk. Super romantisch natuurlijk, maar heerlijk toch.....? Notting Hill, ik zag weer hoe leuk deze wijk is en wandelde er via YouTube door. En zo kwam ik in Londen terecht.

Maar gisteren maakte ik een wandeling door Londen, echt, mijn mond viel open. Ik liep ergens, maar ik had geen idee waar. Ik probeer dan een straatnaambordje te zien en dat lukt vaak. Blijkbaar heet deze plek Holborn. Het begint een beetje saai, maar dan....... handig voor jullie te starten vanaf 14 of bij 24 dan begint de ruïne ...........ik zie het ene na het andere uiterst modern vormgegeven gebouw, de een hoger dan de ander, maar de vormen, het is net sprookjesland. Is dit Londen? 

Ik kom langs een kerk ruïne, een kerk ruine......in Londen? Iets verderop zie ik ineens een bordje hangen boven een plein, ik kijk mijn ogen uit naar de beelden van dieren die er staan op dit plein, en lees Paternoster Square. Een belletje gaat rinkelen, is dit niet waar die boekwinkels zaten voor WOII? Ik zoek het op Google. Ja, dit is het platgebombardeerde deel van Londen. O, nu begrijp ik waarom er zoveel nieuwbouw is. Nieuwbouw, dat klinkt een beetje saai, he? Nu deze nieuwbouw is zo fantasierijk dat ik het filmpje nog een keer ga bekijken en misschien daarna nog een keer.

Nog verder doorlopend kom ik langs een straat waar nieuwbouw afgewisseld wordt door veel oudere huizen, gebouwen met een grandeur, wow. Ik ga het allemaal eens verder uitzoeken, want wie zitten er in die gebouwen?

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015