zaterdag 23 januari 2021

Verbazing.


Even lag er sneeuw

Van de week keek ik uit het raam. Aan de voorkant van het huis ligt een brede sloot. Er zwemt van alles in, eenden, koetjes, af en toe staat er een reiger of er zwemt een zwaan. Ik hoor de hele dag gekwaak, heel gezellig.

Maar wat zag ik nu? Ik moet er nog om lachen. Er staat een man en hij gooit een hengel. Hij heeft een net op zijn rug hangen waar een walvis in kan. En hij heeft kleren aan alsof hij in de hooglanden van Schotland staat. Hij is groot en ziet er stoer uit. Hij gooit de lijn met groot gemak, trekt het op en doet dit opnieuw. Dit herhaalt zich een paar keer. Ineens duikt er een tweede man op, met net zo'n net op zijn rug hangend. Met precies zulke kleren, een soort groen rubber pak. Ook hij gooit de lijn erin en trekt het weer terug, ook hij doet dit een paar keer. En dan is ook hij weg. Alles is in een paar minuten gebeurd. 

Ik vraag me af:

  • Zit moeder de vrouw thuis wachtend met de pan op het vuur en wordt ze nu opnieuw bedrogen in haar verwachting. Alweer geen vis. 
  • Hoe voelen de heren zich? Ik stel mij hun fantasie voor.
  • Kochten ze deze outfit aan het begin van de lockdown? 

In onze buurt zijn veel mooie vijvers en ander water waar ik altijd vissers zie zitten, vaak onder een groene paraplu. Ik wandel langs en wanneer ik terug kom zitten ze er nog. Ik denk dan, het gaat waarschijnlijk niet om het vangen, maar om de rust, ik kan me zo voorstellen dat ze door naar het water te turen in een soort flow komen. Vangen ze iets, mooi meegenomen, zullen ze denken, vangen ze niets dan hebben ze in ieder geval een rustige geest. (Er zitten overigens wel vissen, want ooit zagen we een jongen die een grote vis had gevangen. Hij zette hem weer terug). 

Maar deze mannen, vissend aan "mijn" sloot, aan een toch vrij drukke straat met allerlei langsrijdende auto's. Is dat leuk? Even gooien en weer weg? Ik verbaas me net zo over de joggers die ik langs die autostraat zie rennen. Ik denk dan, waarom? Er zijn zoveel prachtige plekjes, ga je langs een autoweg rennen. Is toch raar? Bedenken ze nooit dat ze, aan hun gezondheid werkend, uitlaatgassen insnuivend? 

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015