dinsdag 23 mei 2023

Mijn boekenproject 2023.


Ik vertelde eerder dat ik behoefte heb aan feel-good boeken
Ik las de afgelopen jaren boeken uit de wereldliteratuur en vond dit heerlijk
Door omstandigheden heb ik nooit een opleiding gehad waarbij ik een boekenlijst moest lezen
Dus voor mij was alles nieuw

Maar nu, na de Corona jaren, Afghanistan, Irak en de Oekraïne oorlog was ik moe en ongeconcentreerd
En wat is er dan fijner dan een heerlijk gemakkelijk te lezen boek
Een boek dat je even in een andere wereld laat zijn

LANDGOED ROSAVILLE, het Koetshuis

De schrijfster Karin Quint volg ik al heel lang, zij houdt een blog bij over Jane Austen en schreef een boek over het Engeland van Jane Austen, dit boek heb ik. Het Engeland van Jane Austen | JaneAusten.nl. Het is zo'n knap geschreven boek, zo boordevol mooie foto's en verhalen over alle plaatsen waar Jane Austen kwam. 

En nu schreef Karin Quint een roman en al lezend en zoekend op internet ontdek ik dat er al een serie van 3 boeken is over Rosaville. Ik vond het een heerlijk boek en ga de andere delen ook nog lezen. Karin Quint | Auteur van de Landgoed Rosaville feelgood-serie

Historica Laura woont op het schitterende Rosaville, een landgoed met een verhaal in elk hoekje. Wanneer haar dementerende oma haar vertelt over een onbeantwoorde liefde, duikt Laura in de geschiedenis van het koetshuis op het landgoed. Waarom is die plek zo belangrijk voor haar grootmoeder? Terwijl Laura steeds meer te weten komt over wat er in het koetshuis is gebeurd, wordt ze zelf ook verliefd op Tom. Maar ook bij Laura lijkt het mis te gaan, want Tom heeft geheimen – en niet alleen voor haar… Wat Laura nog niet weet is dat in het koetshuis alles samenkomt, niet alleen in het verleden, maar ook in het nu!
 

 De ZEVEN ZUSSEN - SCHADUW

Ik las de eerste twee delen al en begin te begrijpen waarom zoveel lezeressen dit graag lezen. Ik las de afgelopen weken deel 3 en deel 4. Ik vind deze delen het mooist tot nu toe. Ik bewonder het idee van de schrijfster. 7 geadopteerde zusjes, een vader die hen uit alle delen van de wereld ophaalde. Na zijn dood laat hij beschrijvingen achter die hen moeten helpen hun roots te vinden. In het derde deel gaat het over Schaduw, het speelt zich geheel af in Engeland. 

Star begint bij een aanwijzing uit haar brief, een boekwinkel in Londen. Orlando is de eigenaar van deze boekwinkel. Van hieruit raakt zij betrokken bij de familie van Orlando en gaat voor een van de kinderen zorgen en het blijkt dat ze veel plezier heeft in koken, tuinieren, bakken. Ze maakt zich onmisbaar. Orlando heeft een broer, de beide broers kennen een oude geschiedenis binnen hun familie. In de brief die haar vader aan Star achterliet stond een naam waar ze navraag naar moest doen; Flora. Orlando en zijn broer blijken het verhaal van Flora te kennen en stukje bij beetje vertelt hij het verhaal aan Star. Via het verhaal van Flora keren we terug naar de tijd dat in Londen Alice Keppel favoriete van de koning was. Flora zorgt voor haar kinderen Violet en Sonia. Wanneer Alice Keppel in onmin valt moet ook Flora vertrekken. Zij komt dan in het Lake District te wonen, vlakbij de kinderboeken schrijfster Beatrix Potter. The Beatrix Potter Society | Celebrating Beatrix Potter's Life & Work. Zij worden vrienden. Er lopen nog meer plotlijnen door het boek en ook de liefde laat niet op zich wachten. Elke zus zal niet alleen haar oorspronkelijke familie vinden, maar ook de liefde van haar leven.


PAREL

Het vierde deel speelt zich af in Australië. CeCe wordt door haar vader op het spoor van de steden Broome en Alice Springs gezet, haar aanwijzing is verder "Kitty Mercer". Ik vind dit deel tot nu toe het mooist. Cece is kunstenares, in Londen zit ze op de academie, maar dit mislukt, ze loopt helemaal vast. Wanneer zij in Australië aankomt ontmoet zij Chrissie, een hotel receptioniste, die haar wegwijs maakt. Chrissie wordt een vriendin, misschien wel de vriendin? Australië is volkomen onbekend voor CeCe, ze kijkt haar ogen uit. De kleuren, de rode aarde. Chrissie herkent de man op de foto die Cece bij zich heeft als een beroemde Australische aboriginal kunstenaar. 

Kitty Mercer zal de overgrootmoeder van Cece blijken. Kitty gaat als jonge vrouw als gezelschapsdame  naar Australië. Zij trouwt in een gegoede familie, die parelduikers in dienst hebben en leert zo het vak van parelduiken kennen. Haar man komt te overlijden en Kitty neemt het heft in handen en neemt de leiding over het bedrijf over, heel ongewoon voor een vrouw in die tijd. Haar zoon zal haar opvolgen. Kitty heeft toen zij net getrouwd was een Aboriginal meisje, Camira, gered, zij wordt haar trouwe kamenierster, en meer, ook haar vertrouwelinge. De dochter van Camira en de zoon van Kitty worden verliefd op elkaar en zij raakt zwanger. Dat is een ernstige schande in die tijd, een witte man en een Aboriginal. Camira en haar dochter Cat verdwijnen daarom. Cece zal ontdekken dat zij een afstammelinge is van Cat en de zoon van Kitty. Zij ontmoet haar grootvader die een kleinkind is van Cat, ook hij is een beroemd kunstenaar. Onder zijn invloed raakt zij in evenwicht en durft zij weer voorzichtig te gaan schilderen.

         BOEKEN PROJECT 2023
              
                            De Vrijdagavond Vriendinnen Club - Kate Jacobs
                            Er groeit een boom in Brooklyn - Betty Smith
                            Bestemming Parijs - Mirjam Mieserius  
                            Een Zomer in Venetië - Nicky
                            De Zeven Zussen - Lucinda Riley
                            Schaduw - Lucinda Riley
                            Storm - Lucinda Riley
                            Pearl - Lucina Riley 
                            Chansons - Matthijs van Nieuwkerk en Rob Kemps
                            Het Koetshuis - Karin Quint
                            De Paradijsvogelbloem - Margot Berwin
                            De Boekwinkel op de Hoek - Annie Darling

BIOGRAFIE PROJECT 2023
Friedrich Nietzsche - Curt Paul Janz
Marx, Wagner, Nietzsche - Herfried Munkler
Achter de Facade - Kees en Chrisje Brants
George Sand, een leven in rebellie en liefde - Daphne Schmelzer


.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015