dinsdag 13 februari 2018

Boekenproject 2018.

Boeken die ik las in januari


De som der dagen van Isabel Allende

Allereerst een boek van Isabel Allende. Het is een vervolg op het boek Paula. In dit boek vertelt Isabel haar overleden dochter Paula wat er de afgelopen jaren binnen de familie is gebeurd. Het is weer een prachtig boek. Ik vind nog steeds het eerste boek wat ik van Isabel Allende las "Het huis met de Geesten" haar mooiste boek. Maar de boeken die ik daarna las zijn allemaal ook pareltjes. 

Isabel is heel open in dit boek. Ze vertelt over haar relatie met haar man Willy, de advocaat waarvoor zij naar Californië verhuisde. Ze vertelt over haar zoon en schoondochter. De laatste begint een lesbische relatie die alles over hoop haalt. Maar met vereende krachten blijft de familie elkaar toch zien. Er wordt naar een nieuwe schoondochter gezocht en dat gebeurt zoals dit alleen in de Allende familie kan. Door alle verhalen en de manier waarop Isabel en haar vriendinnen reageren op gebeurtenissen begrijp ik ook beter de af en toe mystieke beschrijvingen van karakters uit "het Huis met de Geesten". Omdat ik het altijd leuk vind om naar informatie op Google te zoeken wanneer ik een boek lees ontdek ik dat Isabel ondertussen gescheiden is van Willy en een nieuwe vriend heeft. Ik kijk daar behoorlijk van op, omdat ik de beschrijving van de relatie tussen Isabel en Willy zo liefdevol vond. 


De levens van Jan Six van Geert Mak

Ik ben een bewonderaar van de boeken van Geert Mak. Ik heb zijn boeken over Europa gelezen. En het boek waarin hij in de voetsporen van John Steinbeck treedt. Ik geniet van zijn manier van geschiedenis beschrijven.

Dit boek is ook weer genieten. Tot aan ongeveer 3/4 de deel. Het laatste stuk kon me minder boeien. Hij is dan in de moderne tijd aanbeland en beschrijft een Six die in het verzet tegen de Duitsers is. Ik moet echt eens een goed boek vinden over het verzet in de tweede Wereldoorlog. Want ik krijg eerder vragen bij alles wat ik erover lees dan dat ik het begrijp. 

De eerste Jan Six leefde in de tijd van Rembrandt en Vondel. Rembrandt schilderde het beroemde portret van hem. Jan Six werd heel rijk en verzamelde kunst. Het huis waar hij als laatste in woonde hing vol met werken van grote meesters. O.a. het straatje en melkmeisje van Vermeer. Geert Mak wordt door de nakomelingen die nu in leven zijn uitgenodigd om het huis en de geschiedenis te beschrijven. Wat hij allemaal vindt is prachtig, o.a. een dagboek, het album Pandora, van Jan Six. Zo krijgen wij nu een heel mooie inkijk in het leven en de gedachten van Jan Six. 

Twee boekwinkels

Ook hier zoek ik weer veel op op internet. Ik vond het oa.a. heel leuk om te lezen over de boekhandel van Cornelis Claesz, die in de Gouden eeuw een winkel runde op het Dam. En de winkel van boekhandelaar Pieter Meijer Warners op de Vijgendam in Amsterdam 1820. Toen ik op internet hierover meer opzocht zag ik tot mijn verbazing deze foto.


Lang, lang geleden heb ik een boekje gekocht waar deze foto op staat. Ik heb het altijd bewaard omdat ik de foto zo mooi, zo sfeervol vond. Ik heb het teruggevonden en kijk, het is uit 1969. Ik heb nooit geweten welke boekwinkel dit is. Nu weet ik het en dat vind ik leuk.

Ik vond een heel interessant weblog over bibliotheken ilibrarianaIn Parijs van Olivier van Beemen

Dit was een leuk boek om te lezen. Een aankomend journalist maakt van alles en nog wat mee in Parijs. je leest over het piepkleine "dienstbodenkamertje" waar hij eerst woont. Waarop hij steeds verhuist en het beter krijgt. Hij interviewt de politici die op dat moment in het nieuws zijn. Vader le Pen en Sarkozy. Hij beschrijft studenten stakingen en de vreemde manier waarop hij aangekeken wordt wanneer hij op een fietsje door Parijs rijdt. 

Hallo witte mensen van Anusha Nzume

Hallo witte mensen wilde ik al een lange tijd lezen. Ik liet het reserveren in de bibliotheek en hoorde een poos niets. Ineens een email. Ik kon het boek ophalen. Anousha Nzume probeert aan witte mensen uit te leggen hoe het voelt om zwart te zijn in een cultureel dominante witte samenleving. Ze doet dit met veel geduld en waardigheid. Nieuw voor mij was het verhaal over hoe Frankrijk met zijn koloniën in Afrika is omgegaan. afrikaanse-landen-zijn-nog-steeds-kolonien-van-frankrijk/


Boekenproject 2018

Hallo Witte mensen - Anousha Nzume

De levens van Jan Six - Geert Mak

In Parijs - Olivier van Beemen  

De som der Dagen - Isabel Allende

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015