maandag 12 januari 2015

Vrijheid van meningsuiting

Wat bedoelt een cartoonist eigenlijk wanneer hij een onflatteuze prent maakt van Mohammed? Ik loop daar de laatste dagen steeds aan te denken. Hij/zij heeft een mening en wil die uiten. Een mening is dat heden ten dage gelijk aan een gedachte, zoals ik steeds denk? Heeft de cartoonist nagedacht en is hij/ zij tot de slotsom gekomen dat.......... Ja, daar ben ik weer bij mijn vraag, wat wordt er eigenlijk bedoeld? Ik kom niet verder dan dat hij/ zij denkt: ""Deze man is heilig voor jullie? Ik zal eens laten zien wat het voor mij betekent. Er mag geen afbeelding worden gemaakt? Ik zal jullie eens laten zien wat ik kan, wat ik durf. Schijt aan jullie mening, sidder bij de mijne""

Ik hou van geschiedenis en vind het altijd heel leuk dat in ons land Spinoza en Descartes hun boeken konden schrijven en dat er uitgeverijen waren die het drukten. Spinoza moest het wel stiekem doen, Hij was al in de ban gedaan en zowel de joodse als christelijke gezagsdragers roken bloed, maar hij werd wel beschermd en kon zijn ideeën uitwerken en publiceren. Ideeën ( meningen) die aanstootgevend waren en kwetsend voor veel van de Nederlanders in die tijd. Wat hij schreef was een nieuw wereldbeeld, hij belasterde geen andersdenkenden.

Ik hoop dat alle Charlies die ik gezien heb dat laatste bedoelen wanneer ze opkomen voor de vrijheid van meningsuiting. Dat zij vinden dat iemand, anders kan denken dan jijzelf, zonder dat je moet aanvallen en vernederen.

Wat ik echt hoop is dat we weer eens gaan nadenken en onze meningen niet alleen meer bestaan uit een opwelling, een gevoel, een ongenoegen. Dat we weer eens gaan lezen en leren en eens meer vragen gaan stellen, dan alleen maar denken dat WIJ alles al weten. Dat we eens verder gaan zoeken dan de doorsnee bron waar je nu je mening vandaan haalt. Dat we gaan vragen wat de ander eigenlijk denkt, zonder dat we onze oordelen  al klaar hebben.

Mijn pen gaat omhoog voor mensen die kennis gaan maken met elkaar, die willen weten wat een ander beweegt, die wil dat de ander het ook goed heeft. Hoeveel van de mensen die zo boos zijn kennen eigenlijk werkelijk een moslim? Ik heb een nieuwe wens voor 2015. Dat alle Nederlanders een moslim als vriend krijgen en alle Nederlandse moslims een autochtoon als vriend. Wat wordt de wereld dan mooi.

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015