dinsdag 22 december 2020


Bloggen, ik vind het zo leuk. Ik doe het ook al heel lang, al 12 jaar. Ik zag het in het begin als het bijhouden van een dagboek, om terug te kunnen zien wat er in een jaar gebeurde. Later kwam mijn boekenblog erbij, beschrijvingen geven van de boeken die ik las. Een periode postte ik informatie, achtergronden mbt creativiteit. Ook heb ik een keer een half jaar project verzonnen, iedere week iets leren of oefenen. Het was leuk en stimulerend. Ik leerde flensjes te maken en pesto. Ik zocht er achtergronden bij. Maar ook leerde ik over de staten van de USA, het was de tijd dat Obama gekozen werd. En zo leerde ik elke week iets anders.

Dit jaar wilde ik inzicht krijgen in de wisseling tussen economie, het klimaat en de agrarische sector. Ik wilde er van alles over lezen. De eerste drie maanden lukte het goed. Ik haalde de boeken uit de bibliotheek. Maar toen in maart de lockdown kwam wilde ik liever niet meer naar de stad. 

Voor het volgende jaar ben ik weer op zoek naar iets dergelijks. Eerder bedacht ik 21 uitdagingen voor het nieuwe jaar. Ik neem de volgende ervan over omdat ik ze ook voor het bloggen kan gebruiken. 

 1. Vorm geven aan de jaargetijden
 2. Mijn boekenproject weer oppakken
 3. Structuur vinden
 4. Een gevoel krijgen vooruit te gaan
 5. Toekomst bedenken
Wanneer ik er zo over nadenk kom ik tot dit
 • Verder gaan met mijn interesse in economie, agrarische sector, het milieu. Het afgelopen jaar las ik een paar boeken die inzicht gaven, zoals o.a. de Donut Economie van Kate Raworth. Maar ik voel me nog vrijwel een leek op dit gebied. Hoorde  de afgelopen jaren er van alles en nog wat over. En net zoals met alles op dit moment komt de vraag boven " Wat is er waar?" Nu heb ik bedacht om in 2021 elke week een blog te besteden aan dit onderwerp. Op Twitter volg ik aardig wat mensen die er verstand van hebben. Misschien verdiept mijn inzicht zich wanneer ik er regelmatig over schrijf.
 • Wat betreft mijn boekenproject. Het afgelopen jaar ging het mis. Ik kon me totaal niet meer concentreren. Ik heb nu bedacht dat een beetje dwang misschien kan helpen. Dwang? Ik hoor het jullie vragen. Waarom dwingen? Lezen moet toch leuk zijn? Ik kom op het idee vanwege de afgedwongen lockdown van dit moment. Maandenlang werd ons vriendelijk gevraagd ons aan de corona maatregelen te houden, vriendelijk, nog vriendelijker,.........tot de hamer viel en dwang toegepast werd. Is dwang niet heerlijk duidelijk, niks geen gemits en gemaar meer. Dat wil ik het komende jaar ook eens op het lezen toepassen. Iedere dag een tijdstip kiezen en gaan zitten of ik wil of niet. Doen, wedden dat het plezier weer terug komt? En er dan een blog over schrijven. 
 • De jaargetijden. Een onderwerp wat mijn hele blog door voorkomt, al vanaf het begin houdt dit me bezig. De wisselingen, de kleuren, de vormen, de betekenis. Tot nu toe postte ik meestal foto's. Daar ga ik natuurlijk mee door. Ik vind het veel te leuk ze te maken. Maar ik wil het komende jaar wat meer naar betekenis zoeken. Bijv. wat gebeurt er eigenlijk wanneer het winter is? 
 • Ook zou ik weer wat meer over creativiteit willen bloggen. Het was leuk indertijd. Ook dit wil ik weer gaan doen. Zeg 1 x per 2 weken. 
 • En ik bedacht ook BLIJ. Ik heb behoefte aan BLIJ. Het komende jaar wil ik graag een vorm zoeken om het over dingen te hebben die me blij maken. Creativiteit doet dit, leren doet dit. Het gaat hier nu niet om grote dingen, nee dingen als breien, haken, koken, bakken. Misschien ook weer eens terugkeren naar de Tarot etc. Ik denk er ook over na of ik iets meer wil doen met Google Earth. 
Dus:
 • 1 x per week over iets bloggen economie, klimaat, agrarische sector
 • 1 x per 2 weken iets over creativiteit
 • Jaargetijden, doorgaan met foto's plaatsen. Maar ook naar betekenis zoeken.
 • Boeken, 2 romans per maand en 1 biografie en er een blog over schrijven
 • Schrijven over iets wat ik doe, iets wat blij maakt.

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015