zaterdag 2 januari 2016

Voornemens.


In 2016

Doorgaan met mijn boekenproject
maar met een iets andere opzet
  • 12 boeken uit de literatuur, wereld of Nederlandse literatuur
  • 12 biografieën
  • 12 boeken over geschiedenis of spiritualiteit
SCHILDEREN
 
Wat schilderen betreft zit ik mezelf een beetje in de weg. Ik wil graag weer grote schilderijen maken, maar wat? Welk onderwerp. Zodra ik dit bedenk komt er direct een stem in mijn hoofd wat zegt:: ""Wie zit daar nu op te wachten"". Toen ik werkte had ik een aantal heel leuke vestigingsmanagers die mijn schilderen aanmoedigden. Zij kochten werk van mij voor op kantoor en ik mocht wisselend exposeren. Dat was zo'n leuke drijfveer. Steeds iets nieuws kunnen ophangen. Ik verkocht ook regelmatig. Bovendien was het voordeel dat de schilderijen in een grote ruimte werden gehangen, wat  maakte dat ik grote voorstellingen schilderde, anders viel het geschilderde weg. Ik leerde daar veel van. Nu ik met pensioen ben is die mogelijkheid weg. Bovendien eindigde ik met een manager die alleen geïnteresseerd was in cijfers en kunst, ach dat vond ze iets voor softies. Ik nam dus de schilderijen die er hingen weer mee terug naar huis.
 
Waarom zou ik nu eigenlijk nog weer groot formaat schilderen maken? Ik kan toch leuk kaarten schilderen. Die kan ik verkopen of zelf opsturen. Dat is toch handig. Misschien moet ik daar tevreden mee zijn.
 
 
Maar........ het blijft kriebelen. Vlak voor de kerst zocht ik tussen een stapel aquarellen en vond deze die jullie hier links zien hangen in onze woonkamer.  Ik schilderde het 13 jaar geleden. Ik hing hem op in een zwarte lijst en vond hem ineens weer zo mooi. De krachtige manier waarop ik de bloem heb geschilderd, de kleur, het sterke vrouwengezicht. Het voelt ook heel erg goed om hem nu op te hangen, het voelt winters en warm. En ik krijg weer zin iets dergelijks te gaan maken, gebaseerd op de 4 seizoenen.
 
Ik heb al wat voor werk gedaan. Op Pinterest naar voorbeelden gezocht
 
 
  Woorden als:
 
IJskoningin
Witte bloemen
Een vogel, een sneeuwuil
Stilte
Bezinning
Wijsheid
 
Kwamen in me op
 
Durf ik dit nu als voornemen voor het nieuwe jaar op te schrijven?
Dat ik 4 schilderijen ga maken
Gebaseerd op de seizoen
met een vrouwengezicht
En een vogel?
Of een bloem?
 
Nog niet echt
Ik houd het maar bij een stille wens
 
Verder zou ik met het schilderen graag wat meer vrij willen gaan werken. Maar dat durf ik ook nog niet echt op te schrijven. Ik ben een puriste wat betreft aquarelleren. Het wit moet echt van het papier zijn, eigenlijk mag ik niet hier en daar steggelen met witte verf wanneer ik vergeten ben dat ik iets wit wilde. Maar afgelopen jaren ontdekte ik ook dat ik het werken met verschillende materialen heel leuk vind. Pen en inkt, gelpen, aquarel, potlood. Misschien moeti k maar eens wat meer experimenteren. Het komt ook een beetje omdat ik verliefd ben op het werken met aquarelverf. ik vind het zo mooi. Het voelt een beetje als verraad wanneer ik er nu mee op hou. Maar waarom niet allebei? Naast het aquarelleren ook wat vrij werk maken?
 
BAKKEN
 
Wat ik nog wel als voornemen durf neer te schrijven is
Ik wil de achtergronden bij het koken en het bakken beter gaan begrijpen.
 Waarom gebeuren de dingen zoals ze volgens recepten moeten?

REIZEN
Ik wil heel graag weer wat reizen
Ik ga proberen daar wat meer aan te gaan doen het komende jaar
 


.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015