zaterdag 19 november 2022

Hoe ik plotsklaps aan een heleboel nieuwe titels van boeken kom die ik wil lezen.


Toen ik met vriendinnen onlangs in beeldenmuseum het Depot was vertelde een van hen over een boek wat ze las. Mijn vriendinnen zijn alle drie enthousiaste lezers. 

Ze vertelt over het boek, het gaat over een boekhandel in Italië. Mijn oren spitsten zich, want ik hou van boeken over boekwinkels. Ze vertelde dat de schrijfster de boektitels noemt die ze verkoopt. Colette, kennen we niet, zei 1 vriendin. Maar ik ben dol op Colette, een 19 -eeuws schrijfster. Ook noemde ze de naam Vita Sackville West. Ik ken deze schrijfster. Zijdelings was zij betrokken bij The Bloomsbury Circle. Een groep kunstenaars, schrijvers, wetenschapsmensen, politici van rond 1930-1940 en ouder. Ik lees daar al over vanaf 1981 en heb er veel boeken van en over verzameld. Klinkt misschien heel serieus, maar is echt zo leuk om over te lezen. Door de tijd zijn er plekken op de wereld geweest waar creativiteit bijeen kwam, waar een groep mensen elkaar stimuleerde zodanig dat de vonken afsprongen. Denk aan Parijs met de impressionisten. Het voelt als magische plekken.

Wanneer ik thuiskom app ik haar en biedt haar aan twee boeken van mij te lenen. Een werkelijk prachtig boek van Colette "de eerste keer dat ik mijn hoed verloor" en een biografie van Vita Sackville West. O, ja graag zegt ze. Ik vraag haar of ik het boek over de bibliotheek mag lenen, ik had al uitgezocht dat het niet te krijgen is in de bibliotheek, waar ik me nog over verbaas, misschien heb ik verkeerd gekeken. Moet ik mijn dochter vragen, is haar antwoord. Tuurlijk zegt haar dochter. En nu heb ik het in huis. Het is nog veel leuker dan ik dacht. 

Vaak, wanneer ik naar de bieb ga, zoek ik op internet naar ideeën voor boeken en meestal vind ik niet wat me aanspreekt. Maar in dit boek vertelt deze boekhandelares over de boeken die ze verkoopt en ben ik, op bladzijde 48 aangekomen al zoveel titels rijker. 

Ik verzamel info over boekhandels. Judy van het blog Bubbels maakte mij attent op het boek van Helene Hanff's "84 Charing Cross Road" en de geschiedenis van boekwinkels aan deze straat in Londen. Ik haalde het uit de bieb en kocht het later zelf. Zo fantastisch. Een andere prachtige geschiedenis is van Shakespeare and Compagny in Parijs. Ook hier heb ik een boek over. Ik denk dat ik Alba Donati's boek ook ga kopen. 

Ik heb er een nieuwe boekhandel bij, een kleine boekhandel hooggelegen in een Italiaans dorpje met 180 inwoners. De schrijfster begon met crowdfunding in een hooggelegen plaatsje in Italië.  Hier kun je meer lezen over de schrijfster en foto's bekijken. Alba Donati

Leuke bijkomstigheid was dat ik ineens de biografie van Vita Sackville West opnieuw ben gaan lezen. Ik wilde het uithebben voordat ik het aan mijn vriendin gaf. Dit lukte niet helemaal. Geeft niet, wanneer ik het terug heb lees ik de rest. Kwam het nu door de tijdsdruk? Het lukte me te lezen zoals vroeger. Niks geen twitterhoofd, ik vond het heerlijk. Het is een dik boek, maar ik las als een trein en met veel plezier. He, he, eindelijk, weer eens ongecompliceerd lezen. 

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015