zaterdag 21 mei 2022

Ik zie een prachtige documentaire.

artmuseum.williams/james-van-der-zee

Ik zag een schitterende documentaire op de televisie bij Close Up. Wil je het ook zien, klik hier: The Photograph gemist? Start met kijken op NPO Start.

De documentaire brengt me in een wereld die ik niet ken. Het vertelt over het leven van de zwarte fotograaf James van der Zee. Hij maakte foto's van Harlem, de wijk in New York waar hij woonde en de mensen die er in woonden. 

Ik hou van New York City. Ik bekijk veel films over de stad op You tube. Ik weet van het bestaan van Harlem, maar daar heb ik bijna nog niets van bekeken, En nu ineens, zit ik er tot over mijn oren in. Ik ben verliefd geworden op de wijk en de mensen en ik leer zoveel. Dingen waar ik niets van weet. 

James van der Zee, na het bekijken van de film zoek ik zijn naam op Google: James_Van_Der_Zee.

En ik klik door op Harlem Renaissance, ik hoorde hier al over in de film. Vanuit het Zuiden van de Verenigde Staten, waar de slavernij heerste, heersten de Jim Crow wetten. Echt zo ongelofelijk dat deze wetten in een beschaafd land zijn opgesteld. Om deze wetten te ontvluchtten trokken zwarten naar het Noorden en kwamen o.a in Harlem terecht. Hier creëerden ze een oase van beschaving, muziek, dans, prachtige kleren, ze waren weg uit de angst. De angst gelyncht te kunnen worden door een groep witte mannen. Echter, ook hier gebeurde het. 

Weten jullie dat de Democratische president Lyndon Johnson, die na Kennedy kwam pas een einde aan de Jim Crow wetten maakten, zo kort geleden is het dus. Maar weten jullie ook dat het de Democratische partij is geweest die de Jim Crow wetten maakten?

Harlem_RenaissanceDuring the mid-to-late 1870s, racist whites organized in the Democratic Party launched a murderous campaign of racist terrorism to regain political power throughout the South. From 1890 to 1908, they proceeded to pass legislation that disenfranchised most African Americans and many poor whites, trapping them without representation. They established white supremacist regimes of Jim Crow segregation in the South and one-party block voting behind southern DemocratsJim_Crow_laws

Wanneer dit alles nu zou spelen dan zou ik denken: FAKE news. Dit kunnen de democraten nooit gedaan hebben. Want de democraten zijn goed en de Republikeinen zijn slecht. Daarom is het zo goed meer over de geschiedenis te weten. Want het is zo belangrijk om het heden te begrijpen. Maar........ nu ik dit weet, begrijp ik het heden nu beter? Nee, ik ben stomverbaasd dat in de geschiedenis de Democratische partij deze rol heeft gespeeld. De waarheid is gecompliceerder dan wij in eerste instantie weten. 

Gelukkig zijn er documentaires, films zoals ik bekeek. Het heeft me in 1 klap een totaal ander beeld gegeven.  Want wat zie ik eigenlijk mbt zwarten in de USA? Verslaafdheid, armoede, gangsta rock etc. Maar bekijk de mensen in deze documentaire eens, Zo eloquent, zo mooi, zo inspirerend. 

                                      Jean-Michel Basquiat – Photograph by James Van Der Zee

VRAAG: Nu ik weer goed kan zien heb ik de letters kleiner gemaakt. Maar kunnen jullie ze nu goed lezen? Of zijn ze nu te klein?

.

.

Boekenproject 2014

Boekenproject 2014

Boekenproject 2015

Boekenproject 2015